Fransa’nın başkenti Paris’te TJK-F ve Şehit Aileleri komitesi öncülüğünde, YJA Star savaşçılarından Ronahî Tamara (Aynur Ulugana) anıldı.
Ahmet Kaya Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde gerçekleşen anma etkinliğine onlarca Kürdistanlı katıldı. Şehit Ronahî Tamara ve silah arkadaşları için anma köşesi oluşturuldu.
Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapılan etkinlikte, şehidin abisi Tarihçi Sedat Ulugana ile Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve Şehit Aileleri Komitesi (KOMAW) temsilcileri birer konuşma yaptı.
KOMAW adına konuşan Celîl Akdoğan, “Şehitlerimize olan bağlımızı onların mücadelesini büyütmekle cevap olabiliriz” dedi
KOMAW üyesi Dayika Têlî ise kendilerini var eden felsefenin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesi olduğunu belirttikten sonra, şunları söyledi: “Bu kadar şehit veriliyor, hala silah arkadaşları hala ‘biz vatanımıza borçluyuz’ diyorlar. Bunun karşısında kendimize sormamız gerekiyor; biz ne yapıyoruz, ne kadar cevap olabiliyoruz bu verilen mücadeleye?” “
ABİSİ ULUGANA: HALKI BÜYÜTEN ŞEHİTLERDİR
Şehit Ronahî Tamara’nın abisi Tarihçi Sedat Ulugana ise, “Ronahî, bu mücadelenin ilk şehidi değil, son şehidi de olmayacaktır. Mücadele devam ediyor. Yıllardır Kürt halkı Kürdistan’dan çıkartılmak isteniyor. Moğollar, Büyük İskender, Selçuklu ve Osmanlı gibi devletler gelip geçti ama Kürtleri topraklarından çıkartamadı. Kürtler binlerce yıldır direniyor, savaşıyor. Kendi topraklarında yaşamak için asla boyun eğmediler, bugün olduğu gibi. Bu da ne kadar haklı bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. O günden bugüne milyonlarca şehidimiz var. Bizim üzerimize düşen, onların yürüttüğü mücadeleye sahip çıkmak. Ronahî arkadaş da onlardan biri. Karker Adilcevaz arkadaşın partiye katılımı, Ronahî üzerinde etki yaratmıştı. Aile üzerinde en büyük emeği olan yine Ronahî idi. Ronahî’den yaşça büyük olmama rağmen manevi annem gibiydi. Yaşama karşı her zaman bir arayış içindeydi. Güçlü bir inancı vardı. Parti ile tanıştığı gibi zaten katıldı. Arkadaşları üzerinde büyük bir etkisi vardı. Partiye katıldıktan sonra arkadaşları da katılım kararı verdi. Halkı büyüten bu şehitleridir. Yaşadığımız sürece bu değerli davaya sahip çıkıp onların izinde yürüyeceğiz” dedi.
DERSİM: 21. YÜZYILIN KÜRTLERİN YÜZYILI OLMASI ŞEHİTLERİMİZİN HAYALİ
TJK-E adına ise Zeynep Dersim söz aldı. Dersim, “Başarıya ulaşmak için ne yapacaksak şimdi yapmalıyız. Komşumuza, arkadaşımıza, etrafımıza, buradan Kürdistan’la konuşarak ne yapacaksak artık yapalım. Çünkü, bu 21. yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır. Bu da şehitlerimizin en büyük hayalidir. Şehitlerimize layık olmak da en büyük hayallerini gerçekleştirmektir. Ronahî’nin hayali de buydu” dedi. Konuşmasının sonunda ise Kürt Halk Önderi Öcalan’ın şehitler hakkında söylediği bir kesit aktardı: “Şehitlerimizin her biri bir parça vatan, her biri ülkenin her karış toprağında açan en güzel kır çiçekleriydi.” Ronahî de o kır çiçeklerinden biridir.”
Anma etkinliği Şehit Ronahî Tamara’nın yaşamını anlatan sinevizyon gösteriminden sonra “Şehîd Namirin” sloganı ile sona erdi.