YXK 24’üncü kongresini yaptı

Kürdistan Öğrencileri Birliği (YXK), 24’üncü kongresini Almanya’nın Darmstadt kentinde topladı.

Darmstadt kentinde yapılan kongre bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kongre Mamreşo ve Zendûra direnişi şehitlerine adandı.

Divan seçilerek kongre gündemi belirlendikten sonra YXK’nin 30. yılı vesilesiyle bu örgütlenme konuşmalar yapıldı.

Açılış konuşmasında 30 yıllık süreç, YXK ve JXK (Kürdsitanlı Kadın Öğrenciler) şehitleri ve öncüleri ile süreç içerisinde yaşanan değişimler değerlendirildi.

YXK ve JXK’yi anlatan bir sinevizyonun izlendiği kongrede, söz alan gençler de hem süreç üzerine değerlendirmelerde bulundu hem de neler yapılabileceği konusunda fikirlerini dile getirdi.

Kongre Almanya ve İsviçre’den delegeler katıldı. Rojava Üniversitesinden öğrenciler ve KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç görüntülü mesajlar gönderdi.

Devrimci Gençler Hareketi (TCŞ) Koordinasyonu’nun bir kutlama mesajının okunduğu kongrede, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına da Delal Rubar bir konuşma yaptı. Rubar, devrimi gerçekleştirecek gücün kadınlar ve gençlik olduğunu belirtti.

Daha sonra YXK ve JXK olarak bu süreçte yaşanılan sorunlar üzerine tartışmalar yürüten gençler çözüm önerilerini ele aldı.

Kongrede bir konuşma yapan siyasetçi Ali Haydar,  tarihsel ve toplumsal bozulmalar, kapitalist sistemin kirliliği, bu kongrenin önemi, geçmişte ve şimdiki süreçte öğrenci hareketinin önemi ve sürece uygun cevap olabilecek çalışmalardan bahsetti.

Konuşmalar ardından kongre yönetimi ve koordinasyonu seçildi. Ardından, yıllık planlama okundu. Kongre sonuç bildirgesinde Aralık 2019’da hava saldırısı sonucu şehit düşen HPG gerillası Fırat Çiçek YXK’nin Onur Üyesi olarak belirlendi. Planlama kabul edildikten sonra kongre kültür hareketi TEV-ÇAND müzik grubunun şarkıları ve halaylar eşliğinde son buldu.