7. Gün: İsrail Gazze halkına 24 saat süre verdi, Hamas seferberlik ilan etti

İsrail-Hamas savaşında yedinci gün, İsrail Gazze’deki tüm sivilleri güneye doğru gitmeleri konusunda uyarırken, Hamas seferberlik ilan etti.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan savaş yedinci gününde devam ediyor. İsrail gece boyunca Gazze Şeridi’ne yönelik 750 saldırı gerçekleştirdi.

İsrail ayrıca polisler ve gönüllülerden oluşan 2 bin 500 dolayında ek gücü El Aksa’da cuma namazı öncesi Kudüs’te görevlendirdi.

BEYAZ FOSFOR KULLANILDI

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, İsrail’i Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanmakla suçladı.  HRW; bu tür silahların sivillerin ağır ve uzun vadeli yaralanmalarına yol açabileceği konusunda uyardı.  Beyaz fosforun sivillere karşı kullanılması uluslararası hukukta yasak ancak askeri hedeflere karşı kullanılması önünde bir yasak yok.

GAZZE SAKİNLERİNE 24 SAAT SÜRE

İsrail ordusu Gazze’deki tüm sivilleri 24 saat içerisinde güneye doğru tahliye olmaları konusunda uyardı. BM Genel Sekreterliği Sözcüsü, bu talimatın iptal edilmesini isteyerek, bu kararın 1,1 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkat çekti.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada "Gazze Şehrindeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmaları için güneydeki evlerinden tahliye edilmeleri ve şehrin güneyindeki bir dere olan Wadi Gaza'nın güneyindeki bölgeye taşınmaları" çağrısında bulundu.

Ordu, "Gazze Şehrine dönmenize izin veren başka bir duyuru yapılana kadar Gazze Şehrine dönmenize izin verilmeyecektir" diye ekledi. Hamas ise genel seferberlik çağrısında bulundu.

2 BİN 600’Ü AŞKIN ÖLÜ

Son verilere göre İsrail cephesinde 1200’ü aşkın kişi, Filistin cephesine 1400’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, İsrail ordusunun kuşatması ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde 423 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

HASTANELER MEZARLIKLARA DÖNÜŞTÜ

Gazze'deki insani durum da giderek daha kritik bir hal alıyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi perşembe günü yaptığı açıklamada, hastanelerin elektriğinin tükenmekte olduğu ve giderek "mezarlıklara" dönüştüğü uyarısında bulundu.

İsrail tarafından çarşamba günü kurulan acil durum hükümeti, Hamas Cumartesi gününden bu yana elinde tuttuğu İsrailli rehineleri serbest bırakana kadar Gazze'ye insani yardım girişine izin vermeyeceğini açıkladı.

NETANYAHU: DAİŞ GİBİ EZİLECEK

İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, Hamas’ın DAİŞ gibi "ezileceği" belirtti.

İsrail ordusu perşembe günü yaptığı açıklamada çatışmaların başlamasından bu yana toplam 4.000 ton patlayıcı ağırlığında 6.000 bomba kullandığını duyurdu. İsrail’in Gazze'ye karar harekatı başlatması da gündemde.