Çin’de alışveriş merkezinde yangın: En az 16 ölü

Çin'in güneybatısındaki bir alışveriş merkezinde çıkan yangında en az 16 kişi hayatını kaybetti.

Yangın, başkent Pekin'den kuş uçuşu 1.600 kilometre uzaklıkta bulunan Sichuan eyaletindeki 2,5 milyon nüfuslu Zigong kentinde akşamın erken saatlerinde henüz bilinmeyen bir nedenle çıktı. 

Alışveriş merkezinin 14 katlı bir binanın dibinde yer aldığı ve alevlerin zemin katın yanı sıra 4, 5 ve 6. katlara da yayıldığı belirtildi.

Yeni Çin haber ajansına göre kurtarma çalışmaları perşembe günü saat 03:00 sularında sona erdi. Habere göre kurtarma yetkilileri en az 16 kişinin öldüğünü bildirdi. 

CCTV'ye göre yaklaşık otuz kişi kurtarma hizmetleri tarafından tedavi edildi. 

CCTV, şehrin acil servislerinin yerel saatle 18.11'de uyarıldığını ve yangını söndürmek üzere derhal itfaiyecilerin sevk edildiğini bildirdi.,

CCTV tarafından yayınlanan görüntülerde alışveriş caddesine bakan bir binadan yükselen yoğun siyah duman görülüyor. 

 Zigong acil servisinden yapılan açıklamada, "İtfaiye durumu kontrol altına almak için her türlü çabayı gösteriyor" denildi. 

Nüfusu 2.4 milyon olan Zigong, tuz üretimi ve çok sayıda dinozor fosiliyle tanınıyor. Güvenlik standartlarının bazen gevşek uygulanması nedeniyle Çin'de yangınlar ve diğer ölümcül kazalar yaygın olarak yaşanıyor. 

Ocak ayında, Jiangxi eyaletinin merkezindeki Xinyu'da bir dükkanda çıkan yangında en az 39 kişi hayatını kaybetti. Yetkililere göre yangın, inşaat sırasında işçilerin "kuralları çiğnemesi" üzerine bir dükkanın bodrum katında başladı.

O dönemde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, başka trajedilerin yaşanmaması için bu felaketten ders çıkarılması çağrısında bulundu. Aynı ay içinde bir konut binasında çıkan yangında en az 15 kişi hayatını kaybetmişti. Beş gün öncesinde ise bir yatılı okulun yatakhanesinde çıkan yangında 13 öğrenci hayatını kaybetti. Geçen yıl Nisan ayında Pekin'de nadir görülen bir hastane yangınında 29 kişi hayatını kaybetmiş ve çaresiz hastalar kaçmak için pencerelerden atlamak zorunda kalmıştı.