Çin’de şiddetli yağışlar: 240 bini aşkın kişi tahliye edildi

Çin’in büyük bölümünü etkisi altına alan şiddetli yağmurun Yangtze Nehri'nin kabarmasına yol açmasının ardından ülkenin doğusunda 240 bin den fazla kişi tahliye edildi.

Çin, birkaç aydır sağanak yağmur ve sıcak hava dalgalarından yoğun bir şekilde etkileniyor. 

Çin dünyanın en büyük sera gazı salınımcısı olarak dikkat çekerken, bilim insanlarına göre iklim değişiklikleri bu aşırı hava olaylarının daha sık ve yoğun yaşanmasına neden olan önemli bir faktör durumunda.

Resmi Yeni Çin Haber ajansı, salı günü öğle saatlerinden itibaren yağışların "il acil durum yönetim departmanına göre Anhui'deki yedi vilayet kentindeki 36 ilçe ve bölgeyi" tahrip ettiğini bildirdi. Ajansa göre yağışlar 991 bin kişiyi etkiledi ve bunlaran 242 bin kişi tahliye edilmek zorund kaldı. 

Haber ajansı ayrıca 6 bin 380 kilometre ile Çin'in en uzun nehri olan Yangtze Nehri'nin Şanghay'ın batısındaki Anhui eyaletinden geçen bölümünde su seviyesinin alarm eşiklerini aştığını belirtti.

Bölgedeki diğer 20 nehir ve altı gölün alarm seviyeleri de sağanak yağmur nedeniyle yükseldi. 

Çarşamba günü CCTV görüntüleri Yangtze Nehri'nin bir bölümünün olağanüstü yükselişini gözler önüne serdi. Nehir suları normalde suyun 12 metre üzerinde olan Wuhu kasabasındaki bir heykel neredeyse tamamen kapladı. 

Tahminlere göre yağmur Çarşamba'dan Cuma'ya kadar devam edecek ve güneyde olası "jeolojik felaketler" için alarm verildi.