Çin'e göre Tayvan'ın yeni başkanı adayı savaşa sürüklüyor

Çin, Tayvan'ın yeni devlet başkanı Lai Ching-te'yi adayı "savaşa" sürüklemekle suçlayarak, büyük askeri tatbikatlar sırasında "karşı tedbirlerini" artırmakla tehdit etti.

TAYVAN SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR

Çin Savunma Başkanlığı, Tayvan'ın bağımsızlık yönündeki hareketlerinin "ateşle oynamak" olduğunu ve bu tür hareketlerin sonuçlarına katlanacakları uyarısında bulundu. 

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, “Tayvan bölgesinin lideri (Pazartesi günü) göreve geldiğinden bu yana tek Çin ilkesini ciddi bir şekilde sorguladı (...) ve bu da Tayvan'daki yurttaşlarımızı tehlikeli bir savaş ve tehlike durumuna itiyor” dedi. 

ASKERİ TATBİKATLAR VE TEHDİTLER

Çin, "Joint Sword-2024" olarak adlandırılan askeri tatbikatlarını Cuma günü ikinci gününde sürdürdü. Tatbikat, Tayvan Boğazı'nda ordu, donanma, hava kuvvetleri ve roket birliklerinin katılımıyla gerçekleşiyor. Tatbikatın amacı, Pekin'in egemenlik iddiasını güçlendirmek ve Tayvan'ın bağımsızlık girişimlerine karşı güçlü bir mesaj vermek olarak açıklandı.

Çin ordusunun Doğu Cephesi Komutanlığı sözcüsü Li Xi, tatbikatların "gücü ele geçirme ve ortak saldırı kabiliyetini geliştirme" amacını taşıdığını belirtti. Li Xi, bu tatbikatların Tayvan'ın "ayrılıkçılarına" karşı ciddi bir uyarı olduğunu ifade etti.

ÇİN VE TAYVAN ARASINDAKİ GERİLİM

Tayvan, Cuma günü dört Çin sahil güvenlik gemisinin Tayvan adalarının "yasak sularına" girdiğini bildirdi. Tayvan sahil güvenliği, Çin'i itidalli olmaya ve mantıksız davranışlarına son vermeye çağırdı. Tayvan lideri Lai Ching-te, ülkenin "özgürlük ve demokrasi değerlerini savunacağını" ve ulusal güvenliği korumak için ordudaki kardeşleriyle birlikte ön saflarda yer alacağını söyledi.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Birleşmiş Milletler, tüm taraflara "gerilimi tırmandıracak her türlü eylemden kaçınma" çağrısında bulundu. Washington'da üst düzey bir yetkili, ABD'nin durumu çok yakından izlediğini ve Çin'e itidalli davranma çağrısı yaptığını belirtti. Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görürken, barışçıl birleşme istediğini söylese de güç kullanmaktan kaçınmayacağını ifade ediyor.

Lai Ching-te, Pazartesi günü yemin ederek göreve başlamasının ardından Çin'e "siyasi ve askeri gözdağına son vermesi" çağrısında bulunmuştu. Çin, Tayvan üzerindeki askeri baskısını arttırırken, Tayvan'ın bağımsızlık yönündeki hareketlerini kabul etmeyeceğini belirtti.

GEÇMİŞTEKİ TATBİKATLAR

Çin, Tayvan çevresinde geniş çaplı askeri tatbikatları daha önce de gerçekleştirmişti. Ağustos 2023'te, Lai Ching-te'nin ABD'ye yaptığı ziyaretin ardından ve Ağustos 2022'de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrasında büyük tatbikatlar düzenlemişti. Bu tatbikatların, Çin'in Tayvan'a yönelik askeri tehdidini artırma eğilimi olarak yorumlanıyor.