Çin, Japonya ve Güney Kore’den beş yıl sonra üçlü zirve
Güney Kore Devlet Başkanlığı yaptığı açıklamada Güney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin yaklaşık beş yıl sonra ilk üçlü zirvelerini önümüzdeki hafta Seul'de gerçekleştireceklerini duyurdu.
Güney Kore Devlet Başkanlığı yaptığı açıklamada Güney Kore, Çin ve Japonya liderlerinin yaklaşık beş yıl sonra ilk üçlü zirvelerini önümüzdeki hafta Seul'de gerçekleştireceklerini duyurdu.
Güney Kore ulusal güvenlik ajansı müdür yardımcısı Kim Tae-hyo gazetecilere yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un Pazartesi günü Güney Kore'nin başkentinde Çin Başbakanı Li Qiang ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir araya geleceğini duyurdu.
Kim Tae-hyo, yaklaşan zirvenin “üçlü işbirliği sisteminin restorasyonu ve normalleşmesinde bir dönüm noktası olacağını” söyledi.
Güney Koreli yetkili, Yoon Suk Yeol'un Pazar günü Li Qiang ve Fumio Kishida ile ayrı ayrı ikili görüşmeler yapacağını da sözlerine ekledi. Üç yönetici ayrıca bir ekonomi zirvesine de katılacak.
Üç ülkenin liderleri en son 2019 yılında, kısmen Covid-19 salgını nedeniyle, ama aynı zamanda Güney Kore ile eski sömürgeci Japonya arasındaki diplomatik ve tarihi anlaşmazlıklar nedeniyle bir araya geldi.
İki ülke arasında Kore yarımadasının 1910-1945 yılları arasındaki Japon işgaline ilişkin hâlâ çözülmesi gereken hukuki anlaşmazlıklar bulunuyor.
Ancak Kuzey Kore ve nükleer cephaneliğinin yarattığı artan tehdit gerekçesiyle Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, uzun süredir müttefiki olan Washington ile bağlarını güçlendirirken Japonya ile aradaki buzları eritmeye karar verdi.
Geçtiğimiz ağustos ayında Seul, Tokyo ve Washington, ABD'deki Camp David'de düzenlenen tarihi zirvenin ardından güvenlik ilişkilerinde “yeni bir sayfa” açtıklarını duyurmuşlardı. Zirvede üç müttefikin Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki “saldırgan tutumunu” eleştirdiği bir açıklamanın ardından Pekin tepkide bulunmuştu.
Geçen yıl Yoon Suk Yeo, Tayvan'la ilgili gerilimin “statükoyu zorla değiştirme girişimlerinden” kaynaklandığını söylemişti.
Zirve duyurusu, Pekin'in Güney Kore ve Japonya'dan diplomatları “Tayvan'la ilgili konuları” görüşmek üzere çağırmasından bir gün sonra geldi.
Yonhap haber ajansına göre bu hafta Çin, Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin Pazartesi günkü yemin töreninde Güney Koreli bir milletvekili ve Seul'ün Taipei'deki temsilcisinin bulunmasını kınadı.
Çin, Güney Kore'nin en büyük ticaret ortağı olmakla birlikte Kuzey Kore'nin başlıca ekonomik destekçisi ve diplomatik müttefiki olmaya devam ediyor.
Yaklaşan zirve ayrıca Li Qiang'ın Mart 2023'te Çin Başbakanı olmasından bu yana Güney Kore'ye yapacağı ilk ziyaret olacak.