Çin ve Rusya’dan Pasifik’te ortak tatbikat

Çin Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada Çin ve Rusya'nın "kısa bir süre önce" Pasifik'te ortak askeri tatbikat gerçekleştirdiğini ve operasyonun "herhangi bir üçüncü tarafı" hedef almadığını belirtti.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Çin ve Rus deniz filoları geçtiğimiz günlerde batı ve kuzey Pasifik Okyanusu sularında dördüncü ortak deniz devriyelerini gerçekleştirdiler" denildi.

Açıklamada "Bu operasyon herhangi bir üçüncü tarafı hedef almamaktadır ve mevcut uluslararası ve bölgesel durumla hiçbir bağlantısı yoktur" denilerek Ukrayna'daki çatışma ya da Pekin ve komşularını ilgilendiren Güney Çin Denizi'ndeki gerilimler kastedildi.

Tatbikatların içeriği, gemilerin izledikleri rota, tam konumları ya da ilgili kuvvetlerin niteliği hakkında hiçbir ayrıntı verilmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada ayrıca iki Rus savaş gemisinin ortak deniz tatbikatlarına katılmak üzere Çin'in güneyindeki Zhanjiang limanına ulaştığını duyurmuştu.

Pasifik'te Çin açıklarındaki denizler, Pekin ile ABD'nin desteklediği Japonya, Filipinler ve Tayvan gibi komşuları arasındaki egemenlik anlaşmazlıkları nedeniyle uluslararası gerilimin odağında yer alıyor.

Avrupa Birliği Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS) araştırmacılarının Temmuz ayı başında yayınladıkları bir rapora göre Rusya ve Çin son yıllarda ortak tatbikatlarının sayısını arttırmış olsalar da birlikte çalışabilirlik düzeyleri NATO'nun oldukça altında kalmaya devam ediyor.

2023 yılında düzenlenen bir "Deniz Etkileşimi" tatbikatı sırasında her iki ülkenin gemileri Amerika kıyılarına yakın Alaska açıklarında seyretti.

Perşembe günü Çin, Atlantik ittifakının Pekin'i Ukrayna işgalinde Moskova'ya önemli yardım sağlamakla suçlayan sert eleştirilerinin ardından NATO'yu "çatışmayı kışkırtmaktan" vazgeçmeye çağırdı.