İşçi Partisi lideri Keir Starmer, yılbaşından bu yana hızla artan bu geçişleri engelleme planını açıklamak üzere İngiltere'nin güney kıyısındaki Kent'e gitti.
İktidardaki Muhafazakar Parti yasadışı göçle mücadeleyi önceliklerinden biri haline getirerek, özellikle de göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planıyla, gelenleri caydırmaya yönelik tartışmalı tedbirleri artırdı.
Anketlerin aylardır İşçi Partisi’nin iktidara geleceğini öngörüyor. Starmer, partisinin iktidara gelmesi halinde terk etmeyi planladığı bu planı son derece eleştiriyor. Keir Starmer, konuşmasının basına önceden açıklanan bölümlerine göre “araçları gerçek işle değiştirme” sözü verecek.
Diğer bir ifadeyle Starmer, küçük teknelerle Manş Denizi'nden tehlikeli geçişler düzenleyen kaçakçı şebekeleri için Birleşik Krallık'ı “düşman bölge” haline getirmeyi planlıyor.
Açıklayacağı önlemler arasında “seçkin bir sınır güvenliği komutanlığı” kurulması, terörle mücadele mevzuatı kapsamında yetkilendirilen sınır kontrollerinin arttırılması ve şebekelerin ve organize suçların izini sürmek için yeni mali soruşturma yetkileri yer alıyor.
İşçi Partisi ayrıca Birleşik Krallık ve Avrupa'da insan kaçakçılarıyla mücadele etmek üzere yüzlerce yeni uzman müfettiş istihdam etmeyi de taahhüt edecek.
Resmi rakamlara göre yılın başından bu yana 8,400'den fazla kişi küçük teknelerle Birleşik Krallık'a geldi ve bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre keskin bir artış gösterdi.