İngiliz hükümeti ‘terörle mücadele’ yetkilerini göçe karşı kullanmak istiyor

Birleşik Krallık’ta yeni hükümetin programı Charles III tarafından geleneksel "Kralın Konuşması"nda detaylandırıldı. Yeni "Sınır Güvenliği Komutanlığı"nın kurulmasıyla insan kaçakçılarına karşı mücadelenin "hızlandırılacağı" iddia ediliyor.

17 Temmuz Çarşamba günü, yürütmenin yasama programını detaylandıran "Kral'ın Konuşması" sırasında İngiliz İşçi Partisi hükümeti, yasadışı göç alanında "organize suçlarla" mücadele etmek üzere "terörle mücadele yetkilerine" sahip yeni bir güvenlik gücü oluşturma niyetini Parlamento'ya teyit etti.

Bu yeni "Sınır Güvenliği Komutanlığı"nın kurulmasıyla, 2022'den bu yana yaklaşık 90,000 göçmenin, çoğu zaman hayatlarını riske atarak küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçerek Birleşik Krallık'a ulaşmasını sağlayan insan kaçakçılarına karşı mücadelenin "hızlandırılması" amaçlanıyor.

Charles tarafından dile getirilen temel önlemlere göre; yeni İngiliz İşçi Partisi hükümeti Lordlar Kamarasının yüz kadar kalıtsal üyesini ortadan kaldırmak istiyor. Hükümdar, "Parlamentonun üst kanadında kalıtsal akranların oturma ve oy kullanma hakkını ortadan kaldırmak için Lordlar Kamarası reformu da dahil olmak üzere Anayasayı modernize edecek önlemler alınacağını" duyurdu.

Yeni İngiliz hükümeti ayrıca ülkenin "ekonomik istikrarını" sağlamak amacıyla sunduğu bütçelerin "bağımsız olarak değerlendirileceği" sözünü verdi. İşçi Partili Başbakan, Kral Charles III tarafından Parlamento'da okunan konuşmasında, "İstikrar, hükümetimin ekonomi politikasının temel taşı olacaktır" dedi ve "vergi ve harcamalardaki her önemli değişiklik bağımsız değerlendirmeye tabi olacaktır" diye ekledi.

İşçi Partili Başbakan Keir Starmer konuşmasında "Hükümetim aynı zamanda Avrupalı ortaklarla ilişkileri yeniden tanımlamaya çalışacak ve Avrupa Birliği ile ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek için çalışacaktır" dedi. Starmer, Birleşik Krallık'ın Ukrayna'ya "tam desteğini" yineledi.