İnsani dayanışmayı engelleyen İsviçre bankalarına karşı kampanya

İsviçre’de çok sayıda insani yardım kuruluşu, felaketler sırasında acil insani yardımlar önünde engel teşkil eden mekanizmaların kolaylaştırılmasını istedi.

Yardım kuruluşları ve sivil toplum kurumları (STK), İsviçre bankalarının hızlı yardımları engelleyen prosedürlerine karşı imza kampanyası başlattı.

Dernekler, İsviçre'deki fon transferlerinin zorluklarından duydukları endişeleri paylaştı.

Centrale Sanitaire Suisse Romande, mediCuba Suisse, Association de solidarité Nicaragua-El Salvador Genève, Associazione per l’Aiuto Medico al Centro America, Medico İnternational Schweiz, Association Suisse-Cuba (Zürih) ve Croissant Rouge du Kurdistan Suisse (Kürt Kızılayı) tarafından başlatılan kampanyada İsviçre Federal Meclisi ile FINMA’ya (Federal Finansal Piyasa Denetleme Kurumu) çağrıda bulunuldu.

Dernekler, Türkiye ve Suriye'deki son depremler gibi afetlerle karşı karşıya kaldığında, insani yardım kuruluşlarının hızlı ve idari engel olmadan hareket edebilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kampanya metninde, “Ancak işleri kolaylaştırması gereken teknolojiler önümüze engeller koyan teknolojilerdir. Örneğin SWIFT banka mesajlaşma sistemi ‘kara listedeki’ terimlerden biri göründüğü sürece herhangi bir işlemi engelleyebilir. Bankalar, ambargo altındaki veya ekonomik yaptırımlarla ülkelere transfer yapamayacaklarını iddia ediyor. AB, ABD ve BM Güvenlik Konseyi ‘uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehditle mücadele etmek’ için ekonomik yaptırımlar kullandığını söylüyor” diye belirtildi.

Metinde devamla şu ifadeler yer aldı: “İnsani ve kalkınma yardımı yasal olarak ekonomik yaptırımlardan muaf olsa da, İsviçreli bankalar birkaç yıldır yardımların göndermenin önünde engel koyuyor. UBS, Banque Cler ve şimdi kanton bankalarının yanı sıra PostFinance gibi büyük ekonomik güçler yardım işlemlerini yapmayı reddediyor veya ödemeler için karmaşık bir prosedür ortaya koyuyor. Bu engelleme aynı zamanda yurt dışına yönelik olmayan, ancak bir İsviçre özel hesabından başka bir İsviçre banka hesabına yapılan küçük transferlerle de ilgilidir. Böylece sistemde ‘Küba’, ‘İran’, ‘Irak’, ‘Kürdistan’ veya ‘Suriye’ kelimeleri ortaya çıkar çıkmaz iç ödeme emirleri reddedilebilir. “

Çağrıcılar taleplerini şöyle sıraladı:

“Bankaların dayanışma dernekleri ile STK'ların çalışmalarını engellememesini ve İsviçre içindeki işlemlerin yanı sıra koşulsuz olarak yurtdışına fon transferlerine izin verilsin.

İsviçre bankalarının iş uygulamalarını uluslararası insancıl hukuka ve 9 Aralık 2022'de kabul edilen ve insani yardım için yaptırım önlemlerine açıkça istisnalar sağlayan BM Güvenlik Konseyi Kararı 2664 ile uyumlu hale getirmelerini şart koşun.

 "Küba", "İran", "Irak", "Kürdistan" veya "Suriye" terimlerini içeren transferden bahsedilse bile, bireylerin İsviçre merkezli dayanışma ve insani yardım derneklerine bağış yapmasına izin verin.”