İnsanlığa karşı suç: Almanya ve İsveç’te 8 Suriyeli tutuklandı
Alman ve İsveç mahkemeleri, Suriye'deki iç savaş sırasında Beşar Esad rejimi adına insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen sekiz kişinin tutuklandığını duyurdu.
Alman ve İsveç mahkemeleri, Suriye'deki iç savaş sırasında Beşar Esad rejimi adına insanlığa karşı suç işlediğinden şüphelenilen sekiz kişinin tutuklandığını duyurdu.
İki ülke arasındaki ortak operasyonda, aralarında dört silahlı milis üyesi ve eski bir Suriye istihbarat ajanının da bulunduğu beş şüpheli Almanya'da yakalanırken, diğer üç kişi ise İsveç'te tutuklandı.
Almanya Federal Savcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, şüpheliler hakkında Suriye'de 2011 yılında hükümet karşıtı gösterilerin bastırılmasıyla başlayan iç savaş sırasında "insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları olarak sivillerin öldürülmesi veya öldürmeye teşebbüs edilmesinden kuvvetle şüphe ediliyor.”
İsveç savcılığından yapılan açıklamada, İsveç'te tutuklanan kişilerin "2012 yılında Suriye'de insanlığa karşı suç işlediklerinden şüphelenildiği" belirtildi.
Alman savcılığından yapılan açıklamada, Almanya'da tutuklanan zanlılar arasında, Suriye'nin başkenti Şam'ın El Yermuk bölgesinde "Suriye rejimi adına" kontrolü sağlayan silahlı milislerin üyesi olan Filistin kökenli dört erkeğin de bulunduğu belirtildi.
Aynı kaynak "Tüm sanıklar 13 Temmuz 2012 tarihinde El Yermuk'ta Suriye hükümetine karşı düzenlenen barışçıl bir gösterinin şiddet kullanılarak bastırılmasında yer aldılar" derken, bunların "göstericilerin üzerine kasten ateş açtıklarını" belirtti.
Buna ek olarak, 2012 ortası ile 2014 arasında El Yermuk'ta sivillere "kitlesel, bazen de tekrarlanan fiziksel şiddet" uygulayan bazı şüphelilerin, daha sonra ‘’toplu infaz edilen’’ üç sivili yetkililere teslim ettiklerinden şüphe ediliyor.
Tutuklamalar, Alman ve İsveç makamları arasındaki adli işbirliği çerçevesinde, Europol ve Eurojust ajansları ile çeşitli Avrupa ülkelerinin desteğiyle gerçekleştirildi.
Almanya daha önce de Suriyelileri, ülkedeki iç savaş sırasında işlenen vahşet suçlarından dolayı, belirli ciddi suçların nerede işlendiğine bakılmaksızın kovuşturulmasına olanak tanıyan evrensel yargı yetkisi ilkesine dayanarak yargılamıştı.