İran, ABD ile dolaylı müzakereleri doğruladı

İran medyasına göre Tahran yönetimi, Umman'da ABD ile dolaylı müzakereleri sürdürdüğü yönündeki haberleri doğruladı.

ABD haber sitesi Axios Cuma günü Tahran ve Washington arasında “bu hafta” Ortadoğu'da “saldırıların artmasının nasıl önlenebileceği” konusunda görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Devlet ajansı İrna’nın bildirdiğine göre İran'ın BM'deki temsilcisi “Umman'da İran ve ABD arasında dolaylı görüşmeler yapıldığına dair yayınlanan bilgileri” doğruladı ve bu görüşmelerin “devam eden bir sürecin” parçası olduğunu belirtti. 

İrna, görüşmelerin tarihi ve içeriğine ilişkin ayrıntı vermezken, bunların “ilk olmadığını” ve “son da olmayacağını” yazdı.

Görüşmelerin ABD tarafında ABD Başkanı'nın Ortadoğu danışmanı Brett McGurk ve ABD’nin İran elçisi Abram Paley tarafından yürütüldüğünü belirten Axios, Tahran'ı kimin temsil ettiğini bilmediğini ifade etti. 

Umman Sultanlığı'ndaki yetkililer aracılığıyla yürütülen bu görüşmeler, İran'ın 13 Nisan'da 350 insansız hava aracı ve füze kullanarak İsrail'e eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasından bir ay sonra gerçekleşti. Bu saldırıların çoğu ABD ve diğer bazı müttefik ülkelerin yardımıyla engellenmişti. 

İran’ın saldırısı İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ve aralarında iki generalin de bulunduğu İslam Cumhuriyeti'nin ideolojik ordusu Devrim Muhafızları'nın yedi üyesinin ölümüne neden olan hava saldırısına misilleme olarak gelişmişti. Bu durum, bölgesel savaş endişelerini arttırmıştı. 

Washington ayrıca Tahran'ı, 7 Ekim'den bu yana Gazze’de savaş yürüten İsrail’e karşı Filistin’i destekleme iddiasıyla Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar düzenleyen Yemenli Husi isyancıları desteklemekle suçluyor.

İsrail'in başlıca müttefiki ABD'nin 1979'dan bu yana İran ile diplomatik ilişkisi bulunmuyor ve Tahran'da İsviçre Büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor.

Son yıllarda iki ülke mahkum takası, İran'ın yurtdışında dondurulmuş fonlarının serbest bırakılması ve İran'ın nükleer programının sınırlandırılmasına yönelik tedbirler konusunda dolaylı müzakereler yürüttü.