İran çocuklara yabancı dil eğitimini yasakladı

İran hükümeti, İngilizce ve Arapça da dahil olmak üzere tüm yabancı dillerin küçük çocuklara öğretilmesinin yasaklandığını duyurdu.

İrna ajansının aktardığına göre Eğitim Bakanlığı yetkilisi Masud Tehrani-Farjad, "Yabancı dillerin öğretimi anaokullarında, kreşlerde ve ilkokullarda yasaklandı, çünkü bu yaşlarda çocuğun İranlı kimliği oluşuyor" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti 2018 yılında ilkokul düzeyinde İngilizce öğretimini yasaklamıştı, ancak bu dil İran'da ortaokul düzeyinden itibaren öğretilmeye devam etti.

Tehrani-Farjad, "Yabancı dil öğretme yasağı sadece İngilizceyi değil, Arapça da dahil olmak üzere diğer dilleri de ilgilendiriyor" diye ekledi.

İran'ın tek resmi dili olan Farsça, Arapça'dan büyük ölçüde etkilenmekle birlikte Fransızca ve İngilizce'den aldığı kelimeler var.  

Haziran 2022'de Eğitim Bakanlığı, "İngilizce dilinin tekelini ortadan kaldırmak" amacıyla ülkedeki okullarda "deneme amaçlı Fransızca öğretimi" başlatmayı planladığını duyurmuştu.

Eylül ayında hükümet, İranlı çocukların ülkenin okul müfredatını takip etmek zorunda olduğunu belirterek, İranlı veya iki uluslu öğrencilerin uluslararası okullara gitmesini yasaklamıştı.

Bu karar, başta Fransız ve Alman okulları olmak üzere Tahran'daki bazı okullara kayıtlarda keskin bir düşüşe yol açmıştı.