İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna gidiyor

İran’da cuma günü cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapılacak. Dini lider, ilk turdaki düşük katılımın “sisteme karşı” bir hareket olmadığını savundu.

Devlet televizyonunda yayınlanan bir videoya göre, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, "İslam'ı, İslam Cumhuriyeti'ni ve ülkenin ilerlemesini sevenler oylamaya katılarak bunu göstermelidir" diyerek oy kullanmaya çağırdı. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Batı'ya daha açık bir İran'ı savunan 69 yaşındaki reformist milletvekili Mesud Pezeşkiyan ile Batılı güçlere karşı esnek olmayan tutumuyla bilinen eski nükleer müzakereci 58 yaşındaki aşırı muhafazakâr Said Celili yarışacak. 

Geçen hafta cuma günü yapılan ilk tur seçimlere katılım oranı %39,92 ile İslam Cumhuriyeti'nin 45 yıllık tarihinde görülen en düşük seviye oldu. 

20. yüzyılın sonundaki %80'lere varan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ise çok geride bir sonucu ifade ediyordu. 

Ayetullah Hamaney "seçimlerin ilk turunda katılımın umduğumuz gibi olmamasından" üzüntü duyduğunu ifade etti. İçeride ve dışarıdaki muhalif kesimler, İran’da muhafazakar ve reformist kanatların aynı madalyonun iki yüzü olduğunu belirterek boykot çağrısında bulunmuştu. 

Dini Lider, "İlk turda oy kullanmayanların sisteme karşı olduğunu düşünmek tamamen yanlıştır" iddiasında bulundu. 

İran’daki seçimler özellikle uluslararası alanda da yakından takip ediliyor. Seçimler hem içeride hem dışarıda çok sayıda krizinin yaşandığı bir döneme denk geldi.

İran'da Cumhurbaşkanı, İslam Cumhuriyeti'nin ikinci adamı olurken, genel siyasi ilkeleri belirleyen Yüce Rehber'in otoritesi altında bulunuyor. 

Cumhurbaşkanı aynı zamanda Devrim Muhafızları gibi büyük kurumların güçlü etkisini de hesaba katmak zorunda.