İran’da cumhurbaşkanlığı seçimi: İkinci tur oylama başladı

İran’da seçmenler, Mesud Pezeşkiyan ile Said Celili’nin yarıştığı ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gitti.

İRAN İKİNCİ TUR SEÇİMLERİ

Oy kullanma işlemleri sabah saatlerinde başladı. İlk tur oylamada Celili oyların  %38,6'sını, 69 yaşındaki milletvekili Pezeşkiyan ise %42,4’ünü almıştı.

Aşırı muhafazakâr 58 yaşındaki Said Celili, Batılı güçlere karşı esnek olmayan duruşuyla tanınıyor. Celili, ilk turda %13,8 oyla üçüncü olan muhafazakar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf'ın desteğini aldı.

İkinci tura kalan Celili ve Pezeşkiyan ilk televizyon tartışmasında ülkenin ekonomik zorluklarını, uluslararası ilişkilerini, seçimlere katılımın düşük olmasını ve hükümetin internete getirdiği kısıtlamaları tartıştı. 

Pezeşkiyan "İnsanlar bizden memnun değil" diyerek, "Nüfusun %60'ı (seçime) katılmıyorsa, bu hükümetle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir" dedi.

İlk turda boykot etkili olmuş, seçimlere katılım oranı %39,92 ile İslam Cumhuriyeti'nin 45 yıllık tarihinde görülen en düşük seviyeye inmişti. 

Eski bir nükleer müzakereci olan Celili, Tahran'ın ilerleme kaydetmek için 2015 yılında ABD ve diğer dünya güçleri ile imzalanan İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya ihtiyacı olmadığına hükmederek Batı'ya karşı uzlaşmaz tutumunu sürdürdü. 

Celili kariyeri boyunca Yüce Rehber'in güvenini kazanarak İslam Cumhuriyeti içinde kilit pozisyonlara yükselebildi. Halen Ayetullah Hamaney'in ülkenin en yüksek güvenlik organı olan Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki iki temsilcisinden biri.

CUMHURBAŞKANI’NIN YETKİLERİ SINIRLI

Oylamanın sonucu ne olursa olsun, etkilerinin sınırlı olması bekleniyor zira Cumhurbaşkanı sadece sınırlı yetkilere sahip. Cumhurbaşkanı, hükümetin başında durarak, Devlet Başkanı olan Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney tarafından belirlenen geniş siyasi yönergeleri uygulamaktan sorumlu olacak. Sonuçların Cumartesi günü sabah saatlerinde açıklanması bekleniyor.