İran’da helikopter kazası: Kurtarma ekipleri dokuz ceset çıkardı

İran’da Bell 212 tipi helikopterin kaybolmasından ancak on beş saat sonra kurtarma ekipleri pazartesi şafak vakti cenazelere ulaştı ve dokuz cenazenin bulunduğu bildirildi.

Kurtarma ekipleri pazartesi günü şafak vakti Doğu Azerbaycan'ın dağlık bölgesindeki olay yerine ulaşabildi. 

Devlet televizyonu İrib, kurtarma ekiplerinin “bir dağa çarparak parçalanan” hava aracının yerini tespit etmekte büyük güçlüklerle karşılaştığını bildirdi.

Kazanın, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kuzeybatıdaki en büyük şehir olan Tebriz'e gitmek üzere ayrıldıktan sonra pazar günü saat 13.30 ile 14.00 arasında meydana geldiği düşünülüyor. 

Arama çalışmalarından sorumlu Kızılay'dan bir yetkili, gece boyunca onlarca kurtarma görevlisi, asker ve gönüllünün “sisli ve yağmurlu, görüş mesafesinin ciddi ölçüde azaldığı zorlu hava koşullarına” göğüs gerdiğini söyledi.

Kurtarma ekipleri kaza mahallinin yerini tespit ettikten kısa bir süre sonra insan yaşamına dair “hiçbir iz” olmadığını gördüler. 

Ekipler dokuz cesede ulaştı: 63 yaşındaki cumhurbaşkanı, dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, eyalet valisi, bir imam, iki cumhurbaşkanlığı güvenlik görevlisi ve üç mürettebat.

Bir yetkili Tasnim ajansına yaptığı açıklamada cesetlerin “yanmış olmalarına rağmen” DNA testi yapılmadan teşhis edildiğini söyledi.

Cenazeler Tebriz'e nakledildi ve cenaze törenleri salı günü başlayıp ertesi gün başkent Tahran'da devam edecek. Cumhurbaşkanı Reisi’nin cenazesi perşembe günü doğum yeri olan kutsal şehir Meşed’de (doğu) toprağa verilecek.

5 GÜNLÜK YAS

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Reisi ve helikopterdeki diğer yolcuların ölümünün ardından İran'da beş günlük yas ilan edildiğini açıkladı. 

İslam Cumhuriyeti'nin en üst düzey yetkilisi, Cumhurbaşkanı'nın ölümünün açıklanmasından birkaç saat sonra yayınladığı bildiride “Beş günlük yas ilan ediyor ve sevgili İran halkına başsağlığı diliyorum” dedi.

HAMANEY, MUHBİR’İ GEÇİCİ CUMHURBAŞKANI İLAN ETTİ

Ayrıca pazartesi günü İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'in yürütmeden sorumlu olduğunu resmen ilan etti. Muhbir’in umhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlemek için en fazla 50 gün süresi olduğunu belirtti.