İran’daki helikopter kazasına ilişkin ön rapor açıklandı

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin bulunduğu helikopterin kaza yapmasının ardından başlatılan araştırmaya ilişkin ön inceleme sonuçlarını yayımladı.

IRNA tarafından paylaşılan raporda, kazanın boyutları ve nedenlerine ilişkin teknik ve genel bilgiler değerlendirildi.

ÖN İNCELEME SONUÇLARI

Raporda, helikopterin önceden belirlenen rotada uçuşuna devam ettiği ve uçuş rotasını değiştirmediği belirtildi. Pilotun, kazadan bir buçuk dakika önce diğer iki helikopterin pilotlarıyla iletişime geçtiği kaydedildi. Helikopterin parçalarında kurşun veya benzeri harici cisim izine rastlanmadığı, düşüş sonrası helikopterde yangın çıktığı aktarıldı.

ZORLU KOŞULLAR ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARINI ZORLAŞTIRDI

Raporda, bölgenin engebeli yapısı, havanın soğuk ve sisli olmasının arama kurtarma çalışmalarını uzattığı belirtildi. Kaza mahalline ancak sabaha doğru ulaşılabildiği, kontrol kulesinin uçuş ekibiyle yaptığı görüşmelerde şüpheli herhangi bir durumla karşılaşılmadığı ifade edildi. 

KESİN SONUÇLAR BEKLENİYOR

Ön raporda, bazı verilerin değerlendirilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu ve araştırmanın kesin sonuçlarının incelemenin tamamlanmasının ardından paylaşılacağı bilgisi verildi.

KAZA SONRASI ATAMALAR

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs'ta İran-Azerbaycan sınırında bir baraj açılışı törenine katılmıştı. Dönüşte meydana gelen helikopter kazasında Reisi ve beraberindeki Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan hayatını kaybetti. Reisi’nin ölümünün ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni ise Abdullahiyan’ın yerine geçici Dışişleri Bakanı olarak atandı.