İran Dışişleri Bakanlığı görevine Ali Bageri atandı

Helikopter kazasında Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte ölen Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın yerine Ali Bageri atandı.

İran'ın baş nükleer müzakerecisi Ali Bageri, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdulahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından geçici olarak İran diplomasisinin başına atandı. Açıklama hükümet sözcüsü Ali Bahaduri Jahrumi tarafından yapıldı. 

Dini lider Ali Hamaney'e yakın olduğu düşünülen 56 yaşındaki Bageri, Eylül 2021'de dışişleri bakan yardımcısı ve nükleer meselenin baş müzakerecisi olarak atanmıştı. 

Anlaşma 2015 yılında imzalandıktan sonra Bageri, dönemin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetini, ülkenin nükleer programı üzerindeki kısıtlamaları kabul ettiği ve “yabancıların” İran tesislerine erişimine izin verdiği için defalarca eleştirmişti. 

Ancak Eylül 2023'te Batı ile müzakereleri savunan Bageri,  bu kez “değerleri savunma kisvesi altında müzakereleri değer karşıtı gibi göstermeye çalışanları” eleştirmişti. 

Yerel medyanın aktardığına göre Bageri, bu kişilerin “gerçekte İslam Cumhuriyeti'ni ulusal çıkarlarını garanti altına almak için kilit ve önemli bir araçtan mahrum bırakmak istediklerini” söylemişti. 

ABD'nin 2018 yılında dönemin Başkanı Donald Trump'ın girişimiyle İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekilmesinden bu yana müzakereler durma noktasına geldi.