İran güçleri virüslü diye 23 Afgan’ı öldürüp ırmağa attı!

İran güvenlik güçlerinin, sınırı geçerek evlerine dönmek isteyen onlarca Afgan’ı durdurduğu, bunlardan en az 23’ünün döverek öldürdüğü ve bir ırmağa attığı bildirildi.

İran’a iş bulmak için giden Afganlar, dönüşte İran rejiminin korkunç bir katliamı ile karşılaştı.

Afganistan Times gazetesine 2 Mayıs günü “Afganistan’a dönmeye çalışan 57 kişinin İran askerleri tarafından durdurulduğu ve 23’ünün dövülerek öldürüldükten sonra Harirot ırmağına atıldığı” iddia edildi. Sözkonusu ırmak kuzeyde iki ülke arasındaki sınırı belirliyor.

Görgü tanıkları, kurbanların kuzey batıdaki Feryab ve Herat bölgelerinden olduğunu belirtti. Herat, Mart ayı başında Covid-19 vakalarının ilk görüldüğü kent olarak dikkat çekiyor.

1tvnews televizyon kanalına göre Afgan makamları sınırda yaşanan ölümlere ilişkin bir soruşturma başlattı. Yetkililere göre bir çok cansız beden ırmaktan çıkarılarak Herat hastanesine taşındı.

Kaboul Times gazetesi ise pandemi İran’ın bir çok kentine yayıldığında bir kısım Afgan mültecinin evlerine geri dönmeye başladığına dikkat çekti. Bu nedenle Afgan ve İranlı yöneticiler, Afgan işçilerin İran’da karantinada kalmaları, hasta olanların da hastanelere yatırılmaları yönünde anlaşma sağladılar. Anlaşmadan sonra resmi verilere göre mülteci akışı yüzde 83 oranında azaldı.

Karardan haberi olsa da olmasa da, sınırdan geçenler gözaltına alınıyor. Afgan Mülteci Bakanlığı’na göre Mart ayı başından bu yana 240 bin Afgan gönüllü olarak geri döndü.

Sağlık Bakanlığı’na göre bunların çoğunluğu komşu İran’da virüse yakalandı. Sayıları net olarak bilinmiyor.

Kaboul Times, “Çoğunluğu Kum kentinde olmak üzere 50 dolayında mülteci hayatını kaybetti, yüzlercesi de virüse yakalandı” diye yazdı.