Rafael Grossi, İran’ın orta kesimlerindeki İsfahan’da düzenlenen nükleer bir konferansta İran tarafından verilen taahhütlerin “uygulanmasında bir yavaşlama” olduğunu kaydetti.
Grossi, İranlı yetkililerle görüşmelerinin “süreci hızlandırmak için uygulanabilecek çok somut, pratik ve elle tutulur tedbirlere” odaklandığını söyledi.
Grossi konuşmasında “Hepimizin ihtiyaç duyduğu çözümlere yaklaşmamıza yardımcı olacak somut tedbirler önermemiz gerekiyor” dedi.
UAEK Genel Direktörü Pazartesi günü Tahran'da İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir-Abdullahiyan ve Salı günü İsfahan'da İran Atom Enerjisi Kurumu (IAEK) Başkanı Muhammed İslami ile yaptığı görüşmeleri “önemli” olarak nitelendirdi. Grossi, İran'a bir önceki ziyareti sırasında Mart 2023'te imzalanan belge “hala geçerli” olduğu için yeni bir eylem planına gerek olmadığını belirtti.
İslami ülkesinin UAEK ile işbirliğini güçlendirme arzusunu teyit ederken, Tahran'ın ezeli düşmanı İsrail'i örnek göstererek “İslam Cumhuriyeti'nin nükleer programına yönelik düşmanca eylemleri” kınadı.
UAEK, İran'ın nükleer programının barışçıl niteliğini doğrulamaktan sorumlu. Ancak 2021'den bu yana denetimler büyük ölçüde azaltıldı, gözetleme kameralarının bağlantısı kesildi ve bir grup uzmanın akreditasyonu geri çekildi. Bu durum, Tahran'ın birkaç atom bombası yapmak için yeterli malzemeye sahip olduğu düşünüldüğünde, uluslararası toplum tarafından endişeyle karşılanıyor.
Böyle bir niyeti olduğunu reddeden İran, uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer faaliyetlerini düzenleyen 2015 tarihli uluslararası anlaşma kapsamındaki taahhütlerinden giderek uzaklaşıyor. JCPOA kısaltmasıyla bilinen bu anlaşma, ABD'nin 2018 yılında dönemin başkanı Donald Trump’ın kararıyla tek taraflı olarak çekilmesiyle darbe almıştı.