İran, hafta sonu iznini iki güne çıkardı: Cuma ve Cumartesi

İran parlamentosu hafta sonunun, halen kısmi tatil olan Perşembe günü hariç, Cuma ve Cumartesi olmak üzere iki güne çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Hafta sonunun iki gününü belirlemek için aylardır süren tartışmaların ardından hükümet tarafından sunulan tasarı 136 milletvekili tarafından kabul edilirken 66 milletvekili karşı oy kullandı.

Halihazırda haftanın tek tatil günü Cuma iken, Perşembe günü genellikle sadece sabahları olmak üzere yarı zamanlı bir çalışma günü olarak kabul ediliyor. 

İran, Perşembe yerine Cumartesi gününü seçerek Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Müslüman çoğunluklu ülkelerin çoğuna yaklaştı. 

Geçtiğimiz aylarda ekonomistler, çalışma günlerinin haftada üç günle (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) sınırlı kalmasının İranlı ve yabancı şirketler arasındaki ticareti olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunmuştu. Ekonomistler, perşembe gününü de içeren bir hafta sonunun tercih edilmemesini istemişti. 

Bazı din adamları, Hıristiyan ve Yahudi geleneklerine sahip ülkeleri taklit etmemek için Cumartesi gününün seçilmesine karşı olduklarını ifade etmişlerdi.

Ancak bir milletvekili Çarşamba günü yaptığı açıklamada Şii din adamlarının üst düzey bir üyesi olan Ayetullah Cevadi Amoli'nin Cumartesi gününün seçilmesine dini açıdan herhangi bir itirazda bulunmadığına dikkat çekti.

Resmi haber ajansı İrna’ya göre, tasarının yasalara uyulmasını sağlamaktan sorumlu olan Koruyucular Konseyi tarafından onaylanması halinde, yasal çalışma haftası 44 saatten 40 saate indirilecek.