İran hükümeti: Seçimlere katılım yüzde 41

İran hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada cuma günü yapılan parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılım oranının seçmenlerin %41'i olduğunu duyurdu.

İran hükümeti, cuma günü yapılan çifte seçimlere katılım oranının yüzde 41 olduğunu açıkladı. 2020’deki parlamento seçimlerinde bu oran %42,57 olarak açıklanmıştı.

Seçimlere katılım oranı 1979'da İslam Devrimi'nin başlamasından bu yana bir parlamento seçimine en düşük katılım oranı oldu. Seçimlerden önce çok sayıda çevre boykot çağrısında bulunmuştu. Özellikle Eylül 2022’de Tahran’da Kürt genç kadın Jina Emini’nin katledilmesi ardından başlayan benzeri görülmemiş Jin Jiyan Azadî isyanından sonraki bu ilk seçimlerde, boykotun etkili olduğu anlaşılıyor.

Ancak Tahran'daki teokratik hükümetin İran parlamentosu üzerindeki hakimiyetini korumayı başarması şaşırtıcı olmadı.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Muhsin İslami, 290 sandalyeden rejim yanlısı adayların ilk turda 200'ünü kazandığını söyledi.

SADECE 11 KADIN

Nispeten ılımlı, muhafazakâr ya da bağımsız olarak kategorize edilen 45 yeni milletvekili de seçildi. Ancak bunlar da devletin sıkı kontrolleri ardından verdiği onayın ardından aday olanlar arasındaydı. Kazanılan sandalyelerden sadece 11’inde kadınlar yer alıyor.

Yetkililer, genellikle reformist olarak tanımlanan ve ülke yönetiminde değişim isteyen siyasetçilerin seçimlere katılmasını büyük ölçüde yasakladı.

Radikal reform çağrısı yapanların ya aday olmalarına izin verilmedi ya da sonuçları bildiklerinden aday olma zahmetine katlanmadılar.

İKİNCİ TURA KALAN BÖLGELER VAR

Bu aşamada geriye ikinci turun yapılması gereken 45 seçim bölgesi kaldı. Bu da Nisan ya da mayıs ayında gerçekleşecek.

Cuma günü ayrıca ayrıca 84 yaşındaki Ali Hamaney'den sonra ülkenin bir sonraki dini liderini atayacak olan komitede sekiz yıl boyunca görev yapacak 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi üyelerini seçmek için de oy kullanıldı.

Dini Lider'in olası halefi olarak tartışılan Hamaney'in himayesindeki İbrahim Reisi de bir sandalye daha kazandı. Bir diğer olası halef ise Hamaney'in hükümette herhangi bir görevi bulunmayan oğlu Muctaba olarak öne çıkıyor.