İran’ın yeni cumhurbaşkanı Ağustos başında yemin edecek

İran devlet medyasına göre seçilmiş Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam Cumhuriyeti'nin dokuzuncu cumhurbaşkanı olarak Ağustos ayı başında parlamento önünde yemin edecek.

İRAN CUMHURBAŞKANI YEMİN

Resmi IRNA haber ajansının meclis başkanlığı üyesi Muctaba Yusufi'nin açıklamasına dayandırdığı haberine göre "Cumhurbaşkanının yemin töreni 4 ya da 5 Ağustos'ta gerçekleşecek.”

Pezeşkiyan’ın daha sonra "bakanları güvenoyuna sunmak için 15 günü" olacağı belirtildi. 

Aşırı muhafazakâr Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin mayıs ayında bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimi, iç ve dış krizlerin derinleştiği bir ortamda yapıldı. 

Pezeşkiyan'ın seçilmesinin İslam Cumhuriyeti'nin Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından resmen onaylanmasının ardından yemin töreninin yapılması bekleniyor.

İran'da Cumhurbaşkanı sınırlı yetkilere sahip. Devletin başı ve stratejik konularda nihai karar mercii olan Dini Rehber tarafından belirlenen geniş politika ilkelerini hükümetin başında uygulamaktan sorumlu.

69 yaşındaki reformist Pezeşkiyan, cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu aşırı muhafazakar Said Celili'ye karşı kazandı. Kullanılan yaklaşık 30 milyon oyun %44,3'ünü alan Celili, %53,6'sını ise Pezeşkiyan aldı. Katılım oranı %49.8 olarak gerçekleşti.