İran ve Rojhilat'ta protestolar kesintisiz sürüyor

İran devletinin yüzlerce kişiyi katletmesine rağmen protesto eylemleri onlarca kentte devam ediyor.

İran ve Rojhilat Kurdistan’da ise protesto eylemleri kesintisiz devam ediyor. 

Rojhilat Kurdistan’ın Sine kentinde gençler molotofkokteylleriyle devletin propaganda kurumlarını yaktı.

Seqiz kentinde bir grup genç, gözaltına alınan öğrenci Milad Ebadi’nin ailesini ziyaret ederek dayanışmalarını ifade etti.

Rojhilat Kurdistan’ın Ciwanro kentinde protesto gösterilerinde katledilen 7 kişi için yapılan anma törenleri sırasında yaşanan çatışmalar ardından devlet güçleri kente yığma yaptı. Kentte geç saatlere kadar zırhlı araçlar devriye gezerken, ev baskınlarında onlarca kişi gözaltına alındı.

Tahran yakınındaki Kerec kentindeki Keço Cezaevinde, Sineli sanatçı İlham Murerisi’nin açlık grevi eylemine başladığı öğrenildi.

Öte yandan Kaime’de 104 gündür tutsak edilen Kürt yazar Mujger Kawusi, 3 milyar tümen kefalet karşılığında serbest bırakıldı.

Mehdi Eşkizeri isimli bir eylemci ise gözaltında vahşi işkencelere maruz kaldı. Eşkizeri’nin gözaltında maruz kaldığı işkence izleri sanal medyada paylaşıldı. 20 gün gözaltında kalan Eşkizeri, pazar günü hayatını kaybetti.

İran İnsan Hakları Örgütü verilerine göre Rojhilat Kurdistan ve İran’da protesto gösterilerinin başladığı günden bu yana 516 kişi katledildi, 19 bin 204 kişi ise gözaltına alındı.

3 Ocak günü İran Yüksek Mahkemesi, protesto gösterilerine katılan iki kişi hakkındaki idam cezasını onaylarken, üç kişi için ise davanın yeniden görülmesine karar verdi.

16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emînî’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesi ardından İran İslam Cumhuriyeti devriminden bu yana benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanıyor.

İnsan Hakları Aktivistleri HRANA’ya göre 16 Eylül ile 2 Ocak arasında 70’i 18 yaşın altında olmak üzere en az 516 kişi katledildi, 19 bin 204 kişi de gözaltına alındı.

HRANA’ya göre protesto eylemleri 161 kente yayıldı. İranlı başka muhalif kaynaklar bilançonun çok daha ağır olduğunu belirtiyor. Bazılarına göre en az 750 kişi katledildi. Bir sitede 601 kişinin kimlikleri açıklandı.

İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) ise 27 Aralık itibariyle 64’ü çocuk, 34’ü kadın olmak üzere en az 476 eylemcinin katledildiğini, 100 eylemcinin idam riski altında olduğunu belirtti.

DEVRİM MUHAFIZLARI KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

İranlı yetkililer Bağdat’ta ABD tarafından insansız hava aracı ile öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıl dönümü dolayısıyla yeni tehditlerde bulunurken, Devrim Muhafızları’nın bir komutanı daha öldürüldü.

Tahran’da Salı gecesi Devrim Muhafızları’na bağlı paramiliter gücü Besic Merkezi Komutanı Kasım Fethulayi, evinin önünde öldürüldü. Irna haber ajansına göre Fethullayi, dört kurşunla öldürüldü.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise üçüncü ölüm yıl dönümünde Süleymani’nin intikamının alınacağını söyledi.