İrlanda mayıs sonuna kadar Filistin devletini ‘kesin’ tanıyacak

İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin, kesin bir tarih vermeksizin, İrlanda'nın Mayıs ayı sonundan önce bir Filistin devletini “kesinlikle” tanıyacağını açıkladı.

Mart ayında İspanya, İrlanda, Slovenya ve Malta liderleri ortak bir bildiri yayınlayarak Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını ilan etmişlerdi. Geçtiğimiz hafta AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya, İrlanda ve Slovenya'nın 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanımayı planladıklarını ve diğer ülkelerin de bunu takip edebileceğini söylemişti. İrlanda uzun zamandır, Ortadoğu barış sürecine katkıda bulunacaksa Filistin devletini resmen tanımaya prensipte bir itirazı olmadığını belirtiyordu.

Ancak Gazze'deki savaş bu soruyu yeniden gündeme getirdi. Michael Martin, bir Filistin devletini tanıma konusunda, “Kesin tarih hala belli değil çünkü bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. 

“Önümüzdeki birkaç gün içinde belirlenecek, ancak kesinlikle ay sonundan önce olacak” diye ekleyen İrlanda Dışişleri Bakanı,  bazı mevkidaşlarıyla Çarşamba günü yapılması planlanan “nihai ayrıntılara ilişkin” görüşmeleri “dört gözle beklediğini” belirtti. 

Bir Filistin devletinin tanınmasından yana olan İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de nisan ayı ortasında Dublin'i ziyaret etmiş ve burada İrlanda Başbakanı Simon Harris ile ortak bir basın toplantısı düzenlemişti. 

Simon Harris o sırada “Zamanın yaklaştığına inanıyoruz” demiş ve şunları eklemişti: “Karara ağırlık kazandırmak ve en güçlü mesajı göndermek için bunu mümkün olduğunca çok sayıda başka ülkeyle birlikte yapmak istiyoruz.”