İsrail’de karada çatışmalar başladı

Hamas’ın silahlı kanadının sabah saatlerinde İsrail’e yönelik başlattığı savaş ardından İsrail’de olağanüstü hal ilan edildi. İsrail topraklarında karadan çatışmalarında başladığı belirtiliyor.

Mayıs ayında ilan edilen ateşkes bu sabah sona erdi. Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 5 bini aşkın roket attıklarını bildirdi. 

İsrail ordusu Gazze’den kendi topraklarına sızmalar olduğunu da açıkladı. 14 yerleşim birimine 60 dolayında silahlı kişinin sızdığı belirtildi.  Ayrıca birçok İsraillinin rehin alındığı bilgisi var.

İsrail Kızılhaçı Magen David Adom, 60 yaşındaki bir kadının öldürüldüğünü 200’den fazla yaralı olduğunu bildirdi.

Henüz net bir bilanço yok. Ancak yerel yetkililere göre Gazze’den gelen silahlı kişilerle yaşanan çatışmada sırasında bir yerel seçilmiş de öldü.

İsrail ordu sözcüsüne göre İsrail birlikleri "Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinde" denizden ve karadan "yamaç paraşütü kullanarak" sızan savaşçılara karşı kara çatışması yürütüyor.

Yarbay Richar Hecht internet üzerinden düzenlediği basın toplantısında "Şu anda savaşıyoruz" dedi.

Hect, "Gazze Şeridi'nin belirli yerlerinde savaşıyoruz (...). Güçlerimiz şu anda karada savaşıyor" dedi ve ekledi: "Elbette kayıplar var."

İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu, “Savaştayız ve kazanacağız” dedi.

İsrail güçleri, roket atışları ardından Gazze’de birçok hedefe hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu Hamas’a karşı “Demir kılıç operasyonu” başlattıklarını duyurdu.

Filistinli Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail'e yönelik saldırıları yorumlarken militanlarının "Mescid-i Aksa'yı, kutsal yerleri ve Filistinli esirleri savunmak için kahramanca bir kampanya yürüttüğünü" söyledi.