İsrail’e göre Hamas savaşçılarının yüzde 60’ı öldürüldü ya da yaralandı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nde dokuz ayı aşkın bir süredir yaşanan savaşta Hamas savaşçılarının "%60'ını ortadan kaldırdığını ya da yaraladığını" iddia ederek, askeri bir "başarı" olarak nitelendirdi.

GAZZE SAVAŞI

7 Ekim’de başlayan Gazze’deki savaş, 7 Temmuz Pazar günü onuncu ayına girdi. 

Yoav Gallant İsrail parlamentosunda yaptığı açıklamada "birçok başarı" elde ettiklerini söyleyerek övündü. 

İsrail ordusu mevcut durumda Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde operasyonlar düzenlerken,  son günlerde Gazze kentinde saldırılarını arttırdı. 

Oysa Ocak ayının başında, Gazze Şeridi’nin merkezinde ve güneyinde kara operasyonlarını başlatmadan önce, şehrin bulunduğu kuzeydeki "askeri yapının söküldüğünü” duyurmuştu. 

Gallant, "Hamas teröristlerinin %60'ını etkisiz hale getirdik ya da yaraladık" dedi. 

Savunma Bakanı,  İsrail güçlerinin Hamas taburlarının "büyük çoğunluğunu dağıttığını" ve "askerlerin dokuz aydır özveri, fedakarlık ve başarıyla savaştığını" öne sürdü. Bakanlık, bu orana karşılık gelen Hamas savaşçılarının sayısı konusunda bilgi vermedi. 

GAZZE ŞERİDİ’NDE ÖLÜ SAYISI 38 BİN 295’E YÜKSELDİ

Hamas Sağlık Bakanlığı ise 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında 38 bin 295 kişinin öldüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada son 24 saat içinde en az 52 kişinin öldüğü belirtilirken, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 88,241 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Hamas, açıklamalarında savaşçı ve sivil ayrımı yapmıyor. Bu nedenle Hamas’ın kayıpları bilinmiyor. Ancak siviller büyük bir felaketi yaşıyor. 

UNWRA: OKULLAR ÖLÜM VE SEFALET MEKANLARINA DÖNÜŞTÜ

BM Filistinli mülteciler ajansı (Unrwa) başkanı Philippe Lazzarini X'te yaptığı açıklamada "Okullar çocuklar için güvenli eğitim ve umut mekânları olmaktan çıkıp, çoğu zaman ölüm ve sefalet mekânlarına dönüşen aşırı kalabalık sığınaklara dönüştü. Gazze çocuklar için bir yer değil" dedi.

BM UZMANLARI: İSRAİL AÇ BIRAKMA KAMPANYASI YÜRÜTÜYOR

Cenevre'de on bağımsız BM uzmanı İsrail'i Gazze'de çocukların ölümüne yol açtığını söyledikleri bir "açlık kampanyası" yürütmekle suçladı.

Uzmanlar, "İsrail'in Filistin halkına yönelik kasıtlı ve hedefli aç bırakma kampanyası bir tür soykırım şiddetidir ve Gazze Şeridi'nde kıtlığa yol açmıştır.” dedi. Suçlamalar İsrail'in Cenevre'deki BM misyonu tarafından reddedildi.