İsrail-Hamas savaşı: Bilanço ağırlaşıyor, savaşın yayılma riski büyüyor

İsrail ordusu Gazze’ye yönelik kara harekatına hazırlanırken, ABD her an İsrail’e gönderilmek üzere 2 bin askerini harekete geçirdi. İran sert uyarılarda bulundu.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısıyla başlayan savaş devam ederken bilanço giderek ağırlaşıyor ve insani kriz derinleşiyor. Bölgesel savaş endişesi de tırmanıyor.

BİNLERCE ÖLÜ

Son bilançolara göre İsrail'de çoğunluğu sivil olmak üzere 1.400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Gazze'de ise Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan son rakamlara göre en az 2 bin 837 kişi hayatını kaybetti, 9 bin 700’den fazlası da yaralandı.

Ayrıca Hamas'ın elinde infaz etmekle tehdit ettiği çok sayıda rehine bulunuyor. Hamas cumartesi günü yaptığı açıklamada 22 rehinenin İsrail bombardımanlarında öldürüldüğünü bildirdi. Pazartesi sabahı İsrail ordusu, Hamas'ın elinde toplam 199 rehine olduğunu iddia etti.

İNSANİ FELAKET UYARILARI

Bu arada İsrail, sivil halkı kaçmaya çağırdığı Gazze'nin kuzeyinde yakında başlatacağı saldırı için hazırlıklarını sürdürüyor. Bölgenin güneyinde ise ateşkes sağlanması için müzakereler var.

Dünya Sağlık Örgütü Gazze'de mahsur kalan sivillerin güneye doğru kaçmaya çalışması nedeniyle insani bir "felaketin" yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu.

HER İKİ TARAFTA 1,5 MİLYON İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

BM’ye göre bir hafta içerisinde 1 milyonu kişi Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneye doğru kaçtı.

İsrail ise sınır bölgelerindeki yarım milyon İsrailliyi başka yerlere tahliye etti.

GIDA KITLIĞI

Dünya Gıda Programı (WFP) Salı günü yaptığı açıklamada, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki dükkanlarda sadece dört ila beş günlük gıda kaldığını bildirdi.

WFP sözcüsü Abeer Etefa, Cenevre'de düzenlenen basın toplantısına Kahire'den video konferans yoluyla bağlanarak, "Dükkânlardaki gıda rezervi birkaç günlük, belki de dört ya da beş günlük” dedi.

İSRAİL KARA SALDIRISINI NEDEN ERTELİYOR?

Öte yandan kara harekatı hazırlıkları devam ederken, başlama zamanı ertelenmeye devam ediyor. Üst düzey bir İsrailli yetkili New York Times'a yaptığı açıklamada operasyonun hava koşulları nedeniyle ertelendiğini iddia etti.

Hafta sonundan bu yana Gazze Şeridi'ni vuran yağmur ve fırtınalar kara operasyonlarını zorlaştırdığı öne sürülüyor. Ancak bazı analistler "hava durumunu gerekçe göstermenin sadece iyi bir bahane" olduğunu düşünüyor.

2 BİN ABD ASKERİ HAREKETE GEÇİRİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden da Hamas'a karşı müttefiki İsrail’i desteklemek ve Gazze'ye insani yardımın önündeki engelleri kaldırmak üzere çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek.

ABD ayrıca İsrail'e olası bir hızlı sevkiyat için binlerce askerini seferber etti. CNN'in haberine göre pazar akşamı Pentagon 2 bin ABD askerine, lojistik ya da tıbbi destek sağlamak üzere İsrail'e konuşlanma ihtimaline karşı hazırlık yapmaları emrini verdi.

Buna ek olarak, Deniz Kuvvetleri’nin 2 bin asker ve denizciden oluşan bir hızlı müdahale biriminin de Kuveyt kıyılarından denize açılarak İsrail açıklarında konumlanması emri verildi.

Savaşın yayılması endişesi tırmanırken ABD, Doğu Akdeniz'deki varlığını da özellikle de iki uçak gemisi vasıtasıyla, önemli ölçüde arttırdı.

İRAN: YENİ BİR ŞOK DALGASI YAŞANABİLİR

İran Devrim Muhafızlarından bir komutan İsrail'in "zulümlerine" son vermemesi halinde yeni bir şok dalgası yaşanacağı uyarısında bulundu.

İran devlet medyasına göre Devrim Muhafızları komutan yardımcılarından Ali Fadavi Salı günü yaptığı açıklamada "İsrail Gazze'de işlediği vahşete son vermezse yeni bir şok dalgası geliyor" dedi.

Ali Fadavi, "kanserli tümör" olarak ifade ettiği İsrail "dünya haritasından silinene" kadar “direniş cephesi şoklarının” devam edeceği tehdidinde bulundu.

HAMANEY: DİRENİŞ GÜÇLERİ HAREKETE GEÇERSE KİMSE DURDURAMAZ

Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar da son günlerde yoğunlaşırken İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürmesi halinde İsrail'e karşı "direniş güçlerini" "kimsenin durduramayacağı" uyarısında bulundu.

Hamaney, "Siyonist rejimin suçları devam ederse, Müslüman ve direniş güçleri sabırsızlanacak ve kimse onları durduramayacak" dedi.