İsrail kara harekatına hazırlanıyor, siviller kaçıyor

İsrail, 7 Ekim'de kendi topraklarında gerçekleştirilen Hamas saldırıları ardından Gazze’yi yoğun bombardımana tutarken Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir kara harekâtına hazırlanıyor.

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Cornicus pazar günü yaptığı açıklamada "Kara kuvvetlerimizle birlikte Gazze Şeridi boyunca konuşlanmış durumdayız ve operasyonun bir sonraki aşamasına hazırlanıyoruz" dedi.

Bölgenin kuzeyinde yaşayan 2,4 milyonluk nüfusun yaklaşık 1,1 milyonu mümkün olduğunca güneye kaçmaya çalışırken, Hamas tahliyelere karşı çıkıyor.  Gazze’yi yoğun bir şekilde bombalayan İsrail ise Hamas’ı "insanların gitmesine izin vermemekle" suçluyor.

İsrail ayrıca, 7 Ekim'deki saldırıdan sorumlu olduğunu iddia ettiği üçüncü bir Hamas askeri liderinin saldırılarda öldürüldüğünü duyurdu.

İsrailli yetkililere göre Hamas komandolarının saldırısı sırasında İsrail'de, aralarında çocukların da bulunduğu çoğu sivil 1.300'den fazla kişi öldürüldü ve yaklaşık 150 kişi rehin alındı.

Şu ana kadar kaçırılanlardan 120'sinin kimliğini tespit eden İsrail ordusu, bölgeye yaptığı baskınlarda rehinelere ait "cesetler" bulduklarını açıkladı.

Hamas ise İsrail saldırılarında 22 rehinenin öldürüldüğünü bildirdi. Yerel yetkililere göre İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde 700'den fazlası çocuk olmak üzere 2.300'ü aşkın kişi hayatını kaybetti,  9 bini aşkın kişi yaralandı.

BM İnsani İşler Ofisi'ne (OCHA) göre on binlerce Gazzeli güneye doğru kaçmaya başladı. Barınak, yiyecek ve su bulma sorunları yaşanıyor.

BM'ye göre saldırıların başlamasından bu yana toplamda 423 binden fazla Gazzeli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Gazze'ye çok yakın bir İsrail kasabası olan Sderot'un sakinleri de pazar günü tahliye edildi.