İsrail, kara operasyonuna hazırlanıyor, ölü sayısı artıyor

Kara operasyonuna hazırlanan İsrail, Filistinlilere Gazze Şeridi'nin güneyine geçmeleri için verdiği süreyi 16.00'ya kadar uzattı. Çatışmalarda yüzlerce çocuk ve kadın da yaşamını yitirdi.

İsrail, hazırlandığı kara operasyonu öncesinde Filistinlilere Gazze Şeridi'nin güneyine geçmeleri için ikinci kez süre tanıdı.

İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilere güneye geçmeleri için 24 saat süre tanımış ve bu süre dün akşam Türkiye saatiyle 20.00'de dolmuştu.

BM, 1 milyon 100 bin Filistinli'nin bölgedeki yaklaşık 2 milyon 300 binlik nüfusun neredeyse yarısı olduğuna dikkat çekerek, bu kadar çok kişinin büyük bir trajedi yaşanmadan 24 saatte güneye tahliyesinin imkânsız olduğunu vurgulamıştı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Arapça Sözcüsü, Gazzelilere bölgenin güneyine güvenli gidiş için 16.00'a kadar süre verildiğini duyurdu.

BM’ye göre, bu zamana kadar on binlerce Gazzeli kara harekatı endişesi ile kuzeydeki evlerini terk etti.

İSRAİL: HAMAS'IN LİDERLERİNDEN BİRİ ÖLDÜRÜLDÜ

Lübnan'ın güneyindeki bir Hizbullah hedefi de vuruldu. İsrail ordusu, Hamas'ın lider kadrosundan Murat Ebu Murad'ın öldürüldüğü duyurdu. Hamas ise Murad Ebu Murad'ın öldürüldüğünü henüz doğrulamadı.

GAZETECİLER HEDEF ALTINDA

Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırındaki Alma Şaab beldesine yönelik İsrail güçleri tarafından yapılan saldırıda gazeteciler de hedef alındı. Reuters, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, kameramanları İssam Abdullah’ın İsrail tarafından fırlatılan roket nedeniyle hayatını kaybettiği duyurdu. Al Jazeera ve Fransız AFP muhabirlerinin de aralarında bulunduğu 5 gazeteci ise yaralandı.
Tel Aviv'de, İsrail polisi tarafından araçları durdurulan BBC muhabirleri, saldırıya uğrayıp silah zoruyla alıkonuldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazeteciler hayatlarıyla bedel ödüyor" dedi.

YÜZLERCE ÇOCUK DA YAŞAMINI YİTİRDİ

Reuters'a göre, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında son 24 saat içinde en az 324 kişinin yaşamını yitirdiğini, 1000 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Bakanlık açıklamasına göre, hayatını kaybedenlerin en az 126'sı çocuk ve 88'i kadın.

Bakanlık, Gazze'de en az 2 bin 215 kişinin öldüğünü, 8 bin 714 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamaya göre, Batı Şeria'da da 54 kişi yaşamını yitirdi, 1100 kişi yaralandı.

 Bakanlığın açıklamasında, İsrail saldırılarında bugüne kadar ölenlerden 724'ünün çocuk ve 458'inin kadın olduğu kaydedildi.

İsrail'in son açıklamalarına göre ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3 bin 436 İsrailli ise yaralandı.