İsrail Savunma Bakanı: Gazze operasyonu kalıcı değişime yol açacak

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas hükümetini ve askeri kapasitesini yıkacaklarını belirterek, “Gazze'deki saldırı uzun sürecek, kalıcı bir değişim getirecektir” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında sert ifadeler kullandı.

GALLANT: FİKİR İRAN’IN

Gallant, "Gazze'deki savaş İsrail'in Yahudi, müreffeh ve demokratik bir anavatan olarak var olması için yapılıyor. Bu uzun bir yol olacak ama İsrail savaşı kazanacak” dedi.

Savunma Bakanı,  “Hamas hükümetini devirecek ve askeri kapasitesini yok edeceğiz. Gazze'deki saldırı uzun sürecek, güçlü olacak ve kalıcı bir değişim getirecektir” diye ekledi.

Bakan, “İran, Hizbullah ve Hamas tek bir eksen oluşturuyor: şer ekseni. İran'ın Gazze saldırısına rıza gösterip göstermemesi önemli değil çünkü bu fikir İran'ın fikridir” iddiasında bulundu.

ABD: HAMAS KÖTÜLÜĞÜ BAŞKA SEVİYEYE ÇIKARDI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise Hamas savaşçılarının DAİŞ çetelerine kıyasla "kötülüğü yeni bir seviyeye" taşıdığını savunarak, Hamas’a karşı İsrail'e "tereddütsüz" destek sözü verdi.

Austin, DAİŞ ile “kötülüğün gözünün içine baktığımızı hissettim, gerçekten kötüydü" dedi ve ekledi: "Hamas'tan gördüğümüz şey, kötülüğün başka bir seviyeye ulaştığıdır.”

İSRAİL SİVİLLER İÇİN ‘GÜVENLİ BÖLGE’ ÖNERİSİNİ KABUL ETTİ

Öte yandan İsrail Gazze’de siviller için güvenli bölgeler oluşturulmasını kabul etti. Üst düzey bir ABD'li yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinliler için "güvenli bölgeler" oluşturulmasını kabul edeceğini söyledi.

Amerikalı yetkili, “Dün (Tel Aviv'de) yaptığımız toplantılarda tartıştığımız konulardan biri, İsrail'in meşru güvenlik operasyonlarına maruz kalmamak için sivillerin yerleşebileceği belirli güvenli alanların oluşturulması ihtiyacıdır" dedi.

ABBAS: İKİNCİ NAKBA ANLAMINA GELİR

Wafa ajansının haberine göre Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun bir milyondan fazla kişiye Gazze'nin kuzeyini boşaltma emri vermesinin ardından, 1948 sürgününe benzettiği Filistinlilerin kitlesel olarak yerlerinden edilmesine karşı uyarıda bulundu.

Abbas, İsrail Devleti'nin kurulduğu 1948 savaşı sırasında evlerinden kaçan ya da sürülen 760 bin Filistinliye atıfta bulunarak,  Filistinliler için “ikinci bir Nakba (Felaket) anlamına geleceğini” belirtti. Abbas, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden "yerlerinden edilmesini tamamen reddetti.”