İsveç’te çocuklar cinayet işlemek için çetelere başvuruyor!

İsveç’te çete şiddeti giderek yayılıyor. Polis, artık çocukların cinayet işlemek için çetelerle kendilerinin bağlantı kurduğu bir durumun yaşandığını belirtti.

İsveç son yıllarda uyuşturucu ve silah trafiğinin kontrolü için çeteler arası çatışma ile bağlantılı bir şiddetle karşı karşıya bulunuyor.

Giderek daha genç yaştakiler çete şiddetine bulaşıyor. Son aylarda çok sayıda kişi çeteler arası çatışmaların kurbanı oldu. Bunlar arasında çok sayıda çocuk da var. Ülkede kanlı saldırılar gündelik hale geldi.   

Ulusal Polis Şefi Anders Thornberg düzenlediği basın toplantısında "Çocukların cinayet işlemek için suç çeteleriyle temasa geçtiği bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

Thornberg, "Suçlular acımasızdır" derken, çetelerin rakiplerini öldürmek istediklerinde başvurdukları sisteme dikkat çekti. Dışarıdan, çoğunlukla da reşit olmayanları bu amaçla çağrıldığına dikkat çeken Thornberg,  “Onlara silah sağlıyorlar ve onlara saldıracakları adresi veriyorlar” dedi. Kurbanların da çoğunlukla gençler olduğu kaydediliyor.

Kamu televizyonu SVT'nin verilerine göre, son dört yılın en ölümcül ayı olan Eylül ayında silahlı saldırı ve patlamalarda 12 kişi hayatını kaybetti.

Çarşamba'yı perşembeye bağlayan gece, aralarında 18 yaşında bir genç ve 25 yaşında bir kadının da bulunduğu üç cinayet işlendi.

Ulusal Polis Şefi, "Çocuklar geleceğe güvenmeli, çocuklar ve gençler katil olmak istememeli" dedi.

Bu cinayetlere ilişkin çayıda mesajlaşma servisini inceleyen Stockholm bölgesindeki polis gözlemcisi Mats Lindström, gençlerin bu “sözleşmelere” oldukça talepli olduğunu belirtiyor.

Bazı çocukların, “Yazdıklarını görüyoruz: Sözleşme var mı? Ben ve arkadaşım 200.000 krona hazırız” dedikleri ifade ediliyor.

Ağustos 2023'te İsveç'te 18 yaşın altındaki 69 kişi tutukluyken, 2021 yılının aynı ayında bu sayı sadece 14’tü.  

Perşembe günü İsveç Başbakanı, polise yardımcı olmak için ordudan takviye yapılacağını ima etti.