AB’den savaş suçu teşvik eden İsrailli bakanın sözlerine tepki

Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere karşı savaş suçları işlemeye teşvik eden İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in sözlerine tepki gösterdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in "savaş suçlarına teşvik" niteliğindeki açıklamalarını şiddetle eleştirerek bunların yaptırımlarla cezalandırılabileceğini belirtti. 

Borrell, "Tüm dünyanın Gazze Şeridi'nde ateşkes çağrısında bulunduğu bir dönemde, Bakan Ben Gvir sivillere yönelik yakıt ve yardımların kesilmesi çağrısında bulunuyor. Bakan Smotrich'in uğursuz açıklamaları gibi bu da savaş suçlarına teşviktir. Yaptırımlar AB'nin gündeminde olmalıdır” dedi.

Pazar günü bir İsrail radyosuna verdiği mülakatta Itamar Ben-Gvir, rehineler konusunda bir anlaşmaya varılması ve Gazze'de Hamas ile ateşkes sağlanması amacıyla müzakerelerin sürdürülmesi fikrini kınadı ve bunun Filistin hareketine teslim olmakla eşdeğer olacağını savundu. Ardından da Gazze Şeridi'ne yakıt ve insani yardımın kesilmesi çağrısını yineledi.

İsrail'in aşırılık yanlısı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X hesabında "Gazze Şeridi'nin İsrail güçleri tarafından tamamen işgal edilmesi" çağrısında da da bulundu. 

Ben-Gvir, "Göçü teşvik etmeli ve Gazze Şeridi topraklarını sonsuza kadar elimizde tutmak için işgal etmeliyiz" diye yazdı.

Bir hafta önce aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich İsrail'in 2 milyon Filistinliyi açlığa mahkum etmesinin "haklı ve ahlaki" olduğunu öne sürmüş, bu sözler BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk tarafından şiddetle eleştirilmişti.