AB’nin desteğiyle binlerce göçmen çölün ortasında terk ediliyor

Uluslararası medya kuruluşları tarafından bir kaç ay boyunca yürütülen bir araştırma, Avrupa yolunda on binlerce göçmenin nasıl tutuklandığını ve Fas, Tunus ve Moritanya'da çölün ortasında terk edildiğini ortaya koydu.

GÖÇMENLER ÇÖLDE BIRAKILIYOR

Fransız “Le Monde” gazetesi, kamu yararına araştırma haberler yapan medya kuruluşları ile çalışan “Lighthouse Reports” gazetecileri ve yedi uluslararası medya kuruluşu tarafından birkaç ay boyunca yürütülen bir araştırma, Avrupa yolunda on binlerce göçmenin nasıl tutuklandığını ve Fas, Tunus ve Moritanya'da çölün ortasında terk edildiğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre Avrupa'ya ulaşmalarını engellemek için on binlerce Afrikalı göçmen keyfi olarak tutuklanıyor ve ardından hayatları riske atılarak yüzlerce kilometre ileride terk ediliyor. 

Fas, Tunus ve Moritanya'da belgelenen bu tutuklamalar Avrupa ve Üye Devletlerinin mali desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Bu üç Kuzey Afrika ülkesinde süreç hemen hemen aynı işliyor. Polis güçleri, Akdeniz'e ya da Kanarya Adaları'na, oradan da Avrupa'ya ulaşmaya çalışan ve çoğu Sahra altı kökenli olan göçmenleri toplu olarak hedef alıp yakalıyor. 

Yakalandıktan sonra Libya ya da Mali sınırındaki çöllük alanlara götürülüyorlar. Bu, son derece zorlu yaşam koşullarında, çok az yiyecek ve su ile hayatta kalma mücadelesinin başlangıcı oluyor. 

Üç Afrika ülkesi, 2015 yılında Malta'da düzenlenen Valletta göç zirvesinde Avrupa Birliği tarafından başlatılan acil güven fonu aracılığıyla, 2015 yılından bu yana sınırlarını yönetmek üzere Avrupa Birliği'nden 400 milyon eurodan fazla destek aldı.

Lighthouse Reports, X hesabında görüntülü araştırmayı paylaşırken, “AB'nin göç anlaşmaları işte bu noktaya varıyor: otokratlara insanları çöle atmaları ve ölüme terk etmeleri için para ödemek. Komisyon ve AB liderleri, Avrupa değerlerini teşvik etmek yerine insan hayatını ve insan haklarını bilerek öldürüyor” diye yazdı.   

Lighthouse Reports, bur araştırma ile  “AB'nin en karanlık ikiyüzlülüğünü gün ışığına çıkardıklarını” kaydediyor.