ABD ile Çin, Cenevre’de ‘yapay zeka riskleri’ni görüşecek

ABD'li üst düzey yetkililer, Çin ve ABD'nin Salı günü yapay zekanın “riskleri” üzerine ilk görüşmelerini yapacaklarını ve Washington'a Çin'in bu alandaki ilerlemelerinden duyduğu endişeyi dile getirme fırsatı vereceğini açıkladı.

AFP’ye göre adlarının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping'in geçtiğimiz sonbaharda Kaliforniya'da gerçekleştirdikleri zirvede söz verdikleri bu diyaloğu gerçekleştirmek üzere her iki ülkeden temsilcilerin Cenevre'ye gideceğini duyurdu. 

Yetkililerden biri bir basın toplantısında, bunun ortak bir tebliğ yayınlanmadan, somut duyurular yapılmadan ve işbirliği hedefi olmadan bir “görüş alışverişi” olacağını söyledi.

Yetkili, “Çin yapay zekanın geliştirilmesini önemli bir ulusal öncelik haline getirdi ve hem sivil hem de askeri alanlarda, genellikle hem ABD'nin hem de müttefiklerimizin ulusal güvenliğine zarar verdiğine inandığımız şekillerde, yeteneklerini hızla konuşlandırıyor” dedi. 

Üst düzey yetkili, “bu risklere yanıt vermek için hedefe yönelik kararlar aldık” derken, bu kararların “müzakere edilemez” olduğunu belirtti. Yetkili, Cenevre diyaloğu sırasında “Pekin'in yapay zeka kullanımına ilişkin endişelerimizi yineleyeceğiz” şeklinde konuştu.