ABD Orta Doğu’ya uçak gemisi ve denizaltı konuşlandırmaya hız verdi

ABD’ye ait USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve USS Georgia denizaltısı Orta Doğu'ya doğru yol alırken, yetkililer bu hareketi hızlandırma emri verdi.

Bu gelişmeler, Gazze Şeridi’ndeki savaşın bölgeselleşmesi endişesinin tırmandığı bir döneme denk geldi.

ABD ordusunun sosyal ağlarda yayınladığı bir mesaja göre nükleer güçle çalışan bu denizaltı temmuz ayında zaten Akdeniz'de olmasına rağmen, bir denizaltının konuşlandırılmasının kamuoyuna duyurulması nadir görülen bir durum olarak dikkat çekiyor.

Pentagon sözcüsü Pat Ryder, Austin'in İran destekli Lübnan Hizbullahı ya da İran'ın kendisi tarafından İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı düzenlenmesi riski karşısında F-35C savaş uçakları taşıyan USS Abraham Lincoln öncülüğündeki filoya daha hızlı hareket etme emri verdiğini söyledi.

Ryder, Lloyd Austin'in pazar günü İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile bir görüşme yaptığını ve ayrıca nükleer güçle çalışan seyir füzesi denizaltısı USS Georgia'nın aynı bölgeye konuşlandırılması emrini verdiğini de sözlerine ekledi. 

Ryder, iki yöneticinin "çatışmaların siviller üzerindeki etkisini azaltmanın, ateşkes yolunda ilerleme sağlamanın ve Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasının önemini" ve İran destekli grupların saldırılarını caydırmayı ele aldıklarını söyledi.

ABD Donanması'nın resmi internet sitesine göre USS Georgia bir nükleer reaktör, 154 Tomahawk füzesi, 4 torpido rampası ile donatılmış ve 109.73 metre uzunluğunda. 

Denizaltıda 15 subay ve 150 askeri personel görev yapabiliyor. CNN'e göre USS Georgia kısa bir süre önce İtalya kıyıları yakınlarında eğitim için Akdeniz'deydi.

Temmuz ayında Hizbullah'ın askeri şefi Fuad Şükrü'nün Beyrut’ta, Hamas liderin İsmail Haniye’nin ise Tahran’da suikastle öldürülmesinden bu yana Orta Doğu'daki durum daha da gergin hale geldi. 

Washington geçen hafta Orta Doğu'daki askeri varlığını arttırdığını, daha fazla savaş gemisi ve savaş uçağı konuşlandırdığını duyurmuştu. USS Abraham Lincoln, bölgedeki bir başka ABD uçak gemisi olan USS Theodore Roosevelt'e katılacak.

ABD'nin temmuz ayı sonunda Akdeniz'e USS Wasp, USS New York ve USS Oak Hill olmak üzere üç savaş gemisi gönderdiği bildirildi. Telegraph'a göre bu gemiler 2,200 askeri personel taşıyor ve insanları tahliye etmek için "araçlara" sahip. 

ABD Donanması'nın internet sitesine göre, "amfibi saldırı gemisi USS Wasp (LHD 1), 24. Deniz Seferi Birimi (MEU) Özel Operasyon Yeteneği (SOC) ile birlikte, 8 Ağustos 2024 tarihinde planlanmış bir liman ziyareti için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Limasol kentine vardı". Aynı siteye göre, mürettebatın yerel bir vakıfla koordineli olarak "bir etkinliğe" katılması gerekiyordu.

Ekim 2023'te, Gazze'deki savaşın başlamasından üç gün sonra, dünyanın en büyük savaş gemisi olan Amerikan uçak gemisi USS Gerald R. Ford, “caydırıcı bir unsur olarak hizmet vermek” üzere Doğu Akdeniz'e demir atmıştı.