Suudi Arabistan'ın özellikle insan hakları konusunda Washington'la yaşadığı gerilimin ardından uluslararası diplomasideki yerini yeniden tesis ettiği bir dönemde, Dışişleri Bakanlığı satışların yeniden başlatılmasının Kongre'de olağan prosedürlerin izlenmesinin ardından gerçekleşeceğini duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel gazetecilere yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan ABD için yakın bir stratejik ortak olmaya devam ediyor ve bu ortaklığı güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.
Joe Biden 2021 yılında Beyaz Saray'a girerken ABD-Suudi ilişkilerine insan haklarını merkeze alan yeni bir yaklaşım getirme sözü vermişti. Demokrat başkan daha sonra bu uzun soluklu ortağa sadece "savunma amaçlı" silahlar gönderileceğini açıklamıştı.
Bu önlem, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik bombardımanlarının sivil halk arasında tahminlere göre birkaç bin kişinin ölümüne yol açmasının ardından gelmişti. Riyad 2015 yılında, ülke topraklarının büyük bölümünü ele geçiren İran destekli Husi isyancılara karşı Yemen savaşında doğrudan müdahil olmuştu.
Ancak Joe Biden'ın kararından bu yana jeopolitik değerlendirmeler değişti. Özellikle BM, Nisan 2022'de, resmi olarak sona ermesine rağmen o zamandan beri devam eden bir ateşkes müzakere etmeyi başardı.
Vedant Patel o tarihten bu yana "Suudilerin Yemen'i bombalamadığını ve Yemen'den Suudi Arabistan'a sınır ötesi ateşin büyük ölçüde durduğunu" söyledi.
Sözcü, Suudi Arabistan'ın "anlaşmanın kendi payına düşen kısmını yerine getirdiğini ve kendi paylarına düşen kısmı yerine getirmeye hazır olduklarını" söyledi.
ABD’nin aldığı bu karar Ortadoğu’da Gazze savaşından kaynaklı gerilimin tırmandığı ve savaşın bölgeselleşmesi yönündeki endişelerin arttığı bir döneme denk geldi.