Af Örgütü, UCM’den İsrail’e karşı soruşturma istedi

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'nin merkezinde ve güneyinde düzenlediği üç hava saldırısında Nisan ayında 32'si çocuk 44 Filistinliyi öldürdüğünü belirterek, UCM'den “savaş suçları” konusunda soruşturma istedi.

Af Örgütü’ne göre bu saldırılar 16 Nisan'da Gazze Şeridi'nin merkezindeki al Maghazi mülteci kampında, 19 ve 20 Nisan'da ise güneydeki Refah'ta gerçekleşti.

Af Örgütü yetkilisi Erika Guevara-Rosas basın açıklamasında “Bu yıkıcı saldırılar aileleri parçaladı ve 32 çocuğun hayatına mal oldu” dedi.

Açıklamada, Af Örgütü’nün yürüttüğü soruşturmanın “İsrail ordusunun hukuksuz saldırılarına işaret eden önemli kanıtlar” sağladığı belirtildi. 

Af Örgütü hayatta kalan 17 kişi ve tanıkla görüştü, yaralıların tedavi edildiği bir hastaneyi ziyaret etti ve mühimmat parçalarını fotoğrafladı. Her üç vakada da örgütün “İsrail ordusu tarafından hedef alınan yerlerde veya çevresinde askeri hedeflerin varlığına dair hiçbir kanıt bulamadığını” belirten Af Örgütü, İsrail ordusundan sorularına henüz yanıt alamadığını ifade etti.

Af Örgütü'ne göre 16 Nisan'da el-Mahazi'de düzenlenen saldırı çocukların langırt oynadığı bir sokağı vurdu ve yaşları 4 ila 15 arasında değişen 10 çocuk ile 5 erkek hayatını kaybetti.

Af Örgütü'ne göre Refah'ta 19 Nisan'da emekli bir devlet memuru olan Ebu Radwan'ın evine isabet eden bir hava bombası, 6'sı çocuk olmak üzere ailenin dokuz üyesinin ölümüne neden oldu.

20 Nisan'da Refah'ın doğusunda Abdelal ailesinin evinin vurulması sonucu 16'sı çocuk, dördü kadın 20 kişi öldü, iki çocuk da yaralandı.

Af Örgütü bu üç saldırıya ilişkin olarak “Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savaş suçları soruşturması açmalıdır” çağrısında bulundu.