Afganistan’da 6.3 büyüklüğünde bir deprem daha

Afganistan’ın kuzeybatısındaki Herat kentinde 6.3 büyüklüğüne yeni bir deprem meydana geldi. Kış yaklaşırken, insani kriz uyarıları yapılıyor.

ABD Jeofizik Araştırmaları Kurumu'na (USGS) göre Afganistan'ın kuzeybatısındaki Herat kentinde 6.3 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi.

Yerel saatle 08.06'da (GMT ile 03.36'da) meydana gelen depremin merkez Herat kentinde 33 kilometre mesafede olduğu bildirildi.

Aynı bölgede ekim ayının başında meydana gelen depremde bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Daha önce verilen bir bilançoda 2 binden fazla kişinin öldüğü belirtilmiş ancak bu bilanço daha sonra gözden geçirilmişti.

UNICEF'e göre 7 Ekim'de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremde tüm köyler yerle bir olmuş ve yüzde 90'ı kadın ve çocuk olmak üzere binden fazla kişi hayatını kaybetmiş.

Merkez üssü Herat'ın yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde tespit edilen 11 Ekim'deki bir başka büyük deprem ise halk arasında paniğe yol açmış ve bir kişinin ölümüne yol açmış, 100 dolayında kişinin de yaralanmasına neden olmuştu.

Afganistan, Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana yabancı yardımların yaygın bir şekilde geri çekilmesiyle birlikte mevcut durumda ciddi bir insani kriz yaşıyor. Kış yaklaşırken, özellikle depremden etkilenenlere barınak sağlamanın zor olduğu belirtilirken, insani krizin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor

Afganistan'da, özellikle de Avrasya ve Hindistan tektonik plakaları arasındaki kavşağa yakın olan Hindukuş sıradağlarında sık sık depremler yaşanıyor.

Haziran 2022'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem binden fazla kişinin ölümüne ve yoksul Paktika eyaletinde on binlerce kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu.