Beş yıl önce Birleşik Krallık'ta tutuklanan WikiLeaks'in Avustralyalı kurucusu o zamandan beri Londra'daki bu cezaevinde tutuluyor ve ABD'ye iade dayatmasına karşı mücadele ediyor.
Assange, 2010 yılından itibaren ABD'nin özellikle Irak ve Afganistan'daki askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin 700.000'den fazla gizli belgeyi yayınladığı gerekçesiyle ABD adalet sistemi tarafından yargılanıyor. WikiLeaks’in kurucusu, iade edilmesi halinde 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor.
İzlandalı parlamenter ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi Sunna Aevarsdottir, “Julian Assange'a uygulanan sert muamele, silahlı çatışmalar hakkında doğru bilgileri iletmek isteyen diğer insanları caydırma riski taşıyor” dedi.
Aevarsdottir yaptığı açıklamada, “İade edilsin ya da edilmesin, yargılanması ve uzun tutukluluğu, diğer muhbirleri ve gazetecileri, hükümetler ya da güçlü özel aktörler tarafından işlenen çeşitli ihlalleri ifşa etmekten caydıracaktır” diye ekledi.
Pazartesi günü Londra'daki bir mahkeme Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi halinde kendisine sağlanacak muamele güvenceleri konusunda karar verecek. Bu garantiler tatmin edici bulunmazsa, Julian Assange, Haziran 2022'de İngiliz hükümeti tarafından yeşil ışık yakılan iadesine itiraz edebilecek.
Temyiz başvurusunun kabul edilmemesi halinde Julian Assange'ın destekçileri, iadenin askıya alınması umuduyla davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacakları konusunda şimdiden uyarıda bulundular. Nisan ayında ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Avustralya'nın Assange'a yönelik casusluk suçlamalarını düşürme talebini değerlendirdiğini söylemişti.