Alman solu, dönere tavan fiyat istiyor

Almanya'nın radikal sol partisi Die Linke, sembolik döner kebabı artan gıda fiyatlarının bir sembolü olarak görürken, özellikle öğrenciler için tavan fiyat getirilmesi çağrısında bulundu. Böyle bir proje için dört milyar euroluk bütçe gerekiyor.

Die Linke, döner kebabın fiyatının birkaç yıl içinde iki kattan fazla arttığına dikkat çekiyor.

Solcu anti-kapitalist Alman partisi artan gıda fiyatlarına dikkat çekmek için döner üzerinden bir hesap yaptı. Buna göre 3 euro olan döner fiyatları 7 ve hatta 10 euroya kadar yükseldi. Zaten pahalıydı, ama şimdi gerçekten pahalı hale geldi. Die Linke durumu düzeltmek için bir fiyat sınırı öneriyor.

Bunun da federal hükümetten alınacak bir sübvansiyonla mümkün olacağı belirtiliyor. 

Die Linke özellikle kebaplar için öğrencilerin ve yoksul ailelerin yarı fiyatına yiyebilecekleri bir yemek kuponu sistemi geliştirdi. 

Anti-kapitalist parti, bir kebabın fiyatının 4.90 euro, hatta öğrenciler için 2.90 euro ile sınırlandırılabileceğini tahmin ediyor. 

Böyle bir programın hükümete maliyetinin, Almanya'da yılda tüketilen tahmini 1.3 milyar kebap baz alındığında, 4 milyar euro olacağı tahmin ediliyor.

Piyasa gerçeklerine öne sürerek bu önlemin gerçekçi olmadığını düşünenler de var. Die Linke’ye göre Almanya'da herkes kebap yiyor, ancak bu fiyat artışından en çok zarar görenler en savunmasız olanlar ve öğrenciler.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz öneriyi gerçekçi bulmayarak reddetmekte gecikmedi, ancak konuyu gündeme getirmek zorunda kalması önemli olarak görülüyor. 

Scholz sanal ağlarda, döner kebaplara tavan fiyat getirilmesi konusunun gençler tarafından kendisine düzenli olarak sorulduğunu bile itiraf etti.

 “Döner-Preisbremse” (döner fiyat freni) ifadesi Alman siyasi dilinin bir parçası haline geldi.