Almanya’da ulaşımda yeni grev dalgası

Almanya demiryolları ve havayollarında yeni bir grevle karşı karşıya kalması. Bu grevler ülkede sosyal iklimin kötüleştiğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl boyunca Almanya, süpermarketlerden hizmet sektörüne kadar çeşitli sektörlerde giderek artan sayıda endüstriyel anlaşmazlıkla karşı karşıya kaldı. Fiyatların yükseldiği uzun bir dönemin ardından ücret ve çalışma koşullarına ilişkin müzakerelerde sertleşti.

Sosyal diyaloğun kalitesi ve yönetim ile sendikalar arasındaki uzlaşı arayışıyla uzun süredir tanınan bir ülkeyi altüst eden bu gerilimler, özellikle ulaştırma sektöründe kristalleşiyor.

Deutsche Bahn tren sürücüleri Kasım 2023'ten bu yana beşinci kez bu perşembe sabahının erken saatlerinden itibaren cuma günü öğle saatlerine kadar greve çağrıldı.

Hava taşımacılığı sektöründe, Avrupa'nın önde gelen hava taşımacılığı grubu Lufthansa'nın kara personelinin Almanya'nın ana havalimanlarında cumartesi sabahına kadar grev yapması planlanıyor. Greve katılımın çok yüksek olması bekleniyor.

Ülkenin en büyük havalimanı olan Frankfurt am Main (batı), Lufthansa'daki greve perşembe günü merkezdeki güvenlik görevlilerinin iş bırakma eyleminin eşlik etmesi nedeniyle kalkışların tamamen felç olacağı uyarısında bulundu.

Sendikaların talepleri çalışma koşullarıyla olduğu kadar ücret artışlarıyla da ilgili. Deutsche Bahn, %13'e varan ek ücret tavizlerinin yanı sıra 2026'dan itibaren çalışma haftasını bir saat azaltma olasılığı olduğunu iddia ediyor.

Makinistler sendikası GDL, mevcut 38 saatlik çalışma süresine kıyasla, ücret kaybı olmaksızın 35 saatlik bir çalışma haftası talep ediyor.

Sendika, ocak ayında demiryolu ulaşımını 5 gün üst üste felç eden grev eylemlerini, 48 saat önceden haber vermeksizin grevler düzenleyerek arttırma tehdidinde bulunuyor.

Lufthansa'da Verdi sendikası %12.5 oranında, yani ayda en az 500 Euro daha fazla ücret artışı talep ediyor ve grubun "baskı artana kadar taviz vermeyeceğine" inanıyor.

Perşembe günü yıllık mali sonuçlarını açıklayacak olan Avrupa'nın önde gelen havayolu şirketi Lufthansa’nın 2023 yılı karında keskin bir artış rapor etmesi bekleniyor ve bu rakam özellikle sendikalar tarafından yakından inceleniyor.

Perşembe günü birkaç ay içinde dördüncü kez greve gidecek olan kara personelinin ardından, çarşamba günü ücret ve çalışma koşullarına ilişkin yeni bir müzakere oturumunun başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Lufthansa kabin ekibinin de yakında greve gitmesi bekleniyor.