Almanya’dan İsrail ile ‘Arrow-3’ anlaşması

Ukrayna savaşından bu yana yeniden silahlanma sürecine giren Almanya, İsrail ile hava savunma sistemi Arrow-3 alımı için anlaşma yaptı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Berlin’de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Arrow-3 alımı için “tarihi” bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Pistorius, 2025’te teslimatı öngörülen Arrow sisteminin “gelecek için Alman hava savunmasını hazırlayacağını” söyledi.

ABD, 17 Ağustos’ta İsrail füze savunma sisteminin Berlin'e satışına ilişkin anlaşmaya onayını verdi.

İsrail Savunma Bakanlığı daha önce yaptığı bir açıklamada, Almanya’ya 3,5 milyar dolarlık Arrow sisteminin satışı için “İsrail tarafından şimdiye kadar imzalanan en büyük savunma anlaşması” olduğunu belirtmişti.

Almanya, Ukrayna savaşının başlamasından sonra kararlaştırdığı yeniden silahlanma kapsamında kendisini bu savunma sistemiyle donatmak istiyor.

Ekim ayında Berlin, kısa menzilde Alman Iris-T uçaksavar savunma sistemlerini, orta menzilde Amerikan Patriot'unu ve uzun menzilde Amerikan-İsrail yapımı Arrow-3'ü içeren “Avrupa Gökyüzü Kalkanı” projesini başlatmıştı. Proje şu ana kadar en az 17 ülkenin ilgisini çekti. Almanya’nın tercihi, SAMP/T Mamba sisteminin ön seçiminin dışında bırakılması nedeniyle Fransa ve İtalya'yı rahatsız ediyor.