Almanya Filistin’e ‘kalkınma yardımını’ durdurdu

Alman hükümeti, Hamas’ın İsrail’e saldırısı ardından Filistin’e kalkınma yardımlarını ‘geçici olarak’ durdurduklarını açıkladı.

Almanya kalkınma Bakanlığı’nın bir sözcüsü düzenlediği basın toplantısında yardımın “kontrol sürecinde askıya ödenmeyeceğini” belirtirken, “Ancak bu kesin olarak durduğu anlamına gelmiyor” dedi.

Sözcü, Kalkınma Bakanlığı'nın "bu yıl ve önümüzdeki yıl için ikili kalkınma işbirliği adına Filistin Topraklarına yaklaşık 125 milyon euro taahhüt ettiğini" sözlerine ekledi.

Sözcü, finanse edilen projeler arasında "bir tuzdan arındırma tesisi için su temini ve drenaj, mesleki eğitim, gençler için iş yaratma ve gıda güvenliği" olduğunu belirtti.

Öte yandan bakanlık sözcüsü, Dışişleri Bakanlığı bütçesinden yapılan insani yardımların askıya alınmadığını zira bu yardımların "hayat kurtarmak için kullanıldığını" ifade etti. Bu yıl söz konusu insani yardımın 73 milyon euro tutarında olduğu belirtildi.

Kısa bir süre önce Avusturya hükümeti de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına tepki olarak Filistin topraklarındaki kalkınma yardımı programlarını askıya aldığını duyurmuştu.