AP seçimlerinin startını Hollanda verdi

Avrupa Parlamentosu'nun yenilenmesi için AB genelinde dört gün sürecek seçimlerinde oy kullanma işlemlerine Hollanda’dan start verildi.

AB'nin 27 ülkesinde 720 milletvekilinin seçileceği dört günlük seçim serisinin ilki perşembe günü başladı.

Hollanda’da seçmenler sabah 7.30'dan itibaren sandık başına gitti. Bu seçim maratonu pazar günü sona erecek. AB bloğunun en büyük iki ekonomik gücü olan Almanya ve Fransa ile Belçika’da oy kullanma işlemleri pazar günü yapılacak. 

AP seçimlerinde, çok bölünmüş olsa da milliyetçi sağın tartışmalara ağırlığını koyması bekleniyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından neredeyse iki buçuk yıl sonra ve AB'nin savunma sanayisini güçlendirmek için fon bulmakta zorlandığı bir dönemde, 370 milyon Avrupalı zor bir ortamda sandık başına gidiyor. Başlıca AB ülkeleri Rusya'nın dezenformasyon saldırılarınıın hedefi olduklarını iddia ediyor.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE

Anketlere göre sağ ve merkez sağ partilerden oluşan Avrupa Halk Partisi (EPP)'nin lider siyasi güç olmaya devam etmesi ve onu Sosyal Demokratların izlemesi bekleniyor.

Mevcut durumda üçüncü sırada merkez/liberal Renew Europe var ancak anketler bu grubun düşüşte olduğunu ve iki aşırı sağcı grubun yükselişiyle yerinin tehdit altında olduğunu gösteriyor. Üçüncü grup olarak Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) ya da Kimlik ve Demokrasi (ID) grubunun gelmesi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor. 

KATILIM ORANI

Katılım oranı da bu seçimlerde yakından takip edilecek. 2019 seçimlerinde katılım oranı yüzde 50 sınırını geçmişti. 

Eurobarometre'ye göre her on Avrupalıdan yaklaşık yedisi AB'yi "sorunlu bir dünyada istikrar cenneti" olarak görüyor ve %71'i 2019'dakinden on puan daha fazla bir oranla sandığa gitmeyi planlıyor.