Arjantin’de Milei’nin politikalarına karşı ikinci genel grev

Arjantin’de ultra-liberal Javier Milei beş aylık iktidarında ikinci kez genel grevle karşılaştı. Perşembe günü tren ve metro çalışmadı, okullar ve bankalar kapalı kaldı.

Arjantin'de perşembe günü yapılan 24 saatlik grev, hükümetin politikalarına karşı geniş bir tepkinin ifadesi oldu. Grev, Javier Milei hükümetine karşı beş ay içinde ikinci genel grevi olarak gerçekleşti. Buenos Aires gibi büyük şehirlerde, genellikle yoğun olan sokaklar boş kaldı. Ancak bazı mağaza ve restoranlar, pazar günlerini anımsatan bir trafik yoğunluğuyla açık kaldı.

Grev, özellikle ulaşımı etkiledi. 70 bin yolcuyu etkileyen 400 uçuş iptal edilirken, otobüsler taş yağmuruna tutuldu. Ancak hükümet, grevin etkisinin sınırlı olduğunu iddia etti ve toplu taşıma araçlarının %40 kapasiteyle çalıştığını ileri sürdü. 

Temel sendika CGT'nin öncülüğünde düzenlenen grev, hükümetin ekonomi politikalarına karşı bir protesto olarak kabul edildi. Grev, hükümetin beş ay önceki seçimde aldığı desteği sorgular nitelikte. 

Bazı gözlemciler bu grevin toplumsal gerilimin derinleşmesinin işareti olarak görürken, bazıları halen Milei’nin geniş bir desteğe sahip olduğunu iddia ediyor. 

Milei'nin politikaları hakkında farklı görüşler olsa da, gelecekteki ekonomik zorluklar konusunda endişeler dile getiriliyor.
Nisan ayındaki hafif gerilemeye rağmen, son zamanlarda yapılan birkaç anket Javier Milei'nin olumlu imajının %45 ile %50 arasında dalgalandığını gösteriyor. Milei,  %56 ile oy oranı ile seçilmişti.

Kendisini “Anarko-kapitalist” olarak tanımlayan ultra-liberal Milei’ye karşı 24 Nisan'da üniversiteyi savunmak için düzenlenen eylemlere ülke genelinde bir milyon kişi katılmıştı.