Avustralya Afganistan’daki askerlerinin suçlarını soruşturacak 

Avustralya hükümeti, uzun yıllarda Afganistan’da görev alan askeri birliklerin savaş suçlarına karışıp karışmadığının araştırılacağını duyurdu. 

11 Eylül 2001’deki İkiz Kule saldırıları sonrasında ABD öncülüğünde Afganistan’a yönelik başlatılan müdahale sonrasında bölgeye on binlerce Avustralyalı asker de sevk edilmişti. Avustralya, toplamda 26 bin askerinin dahil olduğu Afganistan’daki müdahale ve sonrasındaki operasyonlarına 2013 yılında son vermişti. 

SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRILACAK 

Ancak 12 yıl kadar bölgede kalan Avustralya askerlerinin sivillere veya tutsak alınanlara karşı savaş suçu işlediğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Buna karşı harekete geçen hükümet, olası savaş suçlarını araştırmak amacıyla bir özel savcının görevlendirildiğini duyurdu. 

Bu kararla Avustralyalı askerlere karşı suçlamaların Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) dava açılmadan Avustralya hukuku içinde tespit edilerek yargılanması hedefleniyor. 

DAHA ÖNCE SORUŞTURMA AÇILMIŞTI 

Ülke medyasında son dönemlerde Afganistan’da görevli özel birliklerin savaş suçu işlediklerine dair iddialar gündeme gelmişti. Bunlar arasında yakalanan bir kişinin ‘helikopterde yer olmadığı için’ öldürülmesi veya 6 yaşında bir çocuğun bir eve düzenlenen operasyon sırasında öldürülmesi de bulunuyor. 

Daha önce ise Avustralya Savunma Bakanlığı Genel Müfettişi tarafından 4 yıl boyunca ‘olası insanlık suçları’ soruşturulmuştu. Bu kapsamda toplamda 55 farklı olay incelenmişti. Söz konusu soruşturmaya dair raporun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.