GÖRÜNTÜLÜ

Garê’de şehit düşen iki gerillanın kimliği açıklandı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), 1 Nisan günü Garê bölgesinde şehit düşen Ararat Herekol ve Zîn Zagros isimli gerillaların kimlik bilgilerini açıklayarak, Kurdistan halkına başsağlığı diledi.

HPG-BİM yaptığı yazılı açıklamada, “Ararat Herekol ve Zîn Zagros yoldaşlarımız 1 Nisan 2024 günü Garê bölgesinde şehadete ulaştı” dedi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kurdistan’ın önemli iki direniş merkezi olan Wan ve Kobanê’den gerilla saflarına katılarak halkımızın özgürlüğü için fedaice savaşan Ararat ve Zîn yoldaşlarımız, Apocu kadın militanlığın seçkin örneklerinden oldular. Birçok alanda mücadele eden Ararat ve Zîn yoldaşlarımız, bulundukları her yerde kadın özgürlük çizgisinin savunucusu olmayı başararak mücadele tarihimize geçtiler. Ararat ve Zîn yoldaşlarımız, halkımıza karşı soykırım suçu işleyen sömürgeci Türk devletine karşı yaşamı her anında devrimci mücadeleyi büyüterek cevap olmayı bildiler. 

Yoldaşları olarak, Ararat ve Zîn yoldaşlarımızın bizlere bıraktığı mücadeleyi onların şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle zafere taşıyacağımızın sözünü yineliyoruz. Başta Ararat ve Zîn yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”

Şehadete ulaşan gerillaların kimlikleri şöyle verildi:

Kod Adı: Ararat Herekol
Adı Soyadı: Sibel Deniz
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Necibe – Nurettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 1 Nisan 2024 / Garê

Kod Adı: Zîn Zagros
Adı Soyadı: Gulê Hiso
Doğum Yeri: Kobanê
Anne – Baba Adı: Ceyle – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 1 Nisan 2024 / Garê

Açıklamada her iki gerillanın mücadele yaşamına ilişkin şunlar ifade edildi:

Ararat yoldaşımız, adını direnişle tarihe geçiren Wan’ın Erdîş ilçesinde dünyaya gözlerini açtı. Ailesinin Kürt kültür ve değerlerine bağlı bir yapıda olmasından dolayı Ararat yoldaşımız da bu değerlerle büyüdü. Yakın akrabalarından özgürlük mücadelemize birçok katılımın ve şehidin olması, erkenden partimiz PKK’yi tanımasını sağladı.

Soykırımcı Türk devletinin Geliyê Zîlan’da binlerce insanımızı katletmesinin yarattığı acının ve öfkenin hala tazeliğini koruması, küçük yaştan itibaren Ararat yoldaşımızı etkiledi. Büyüklerinden dinlediği hikayeleri hafızasında canlandıran yoldaşımız, böylece Türk devlet gerçekliğinin yaptığı katliamlarla bilince çıkardı. Aynı zamanda çocukluk döneminin partimiz PKK öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelesinin en sıcak yıllarına denk gelmesi, Ararat yoldaşımızın Partimize ilgi ve sempati duymasını sağladı. Yakın akrabası olan Şehîd Sara Serhed – Leyla Yıldız yoldaşımız ile birlikte gerillaya katılma hayalleri kuran Ararat yoldaşımız, her zaman bu hayaline bağlı kalmasını bildi. Yine düşmanla yaşanan çatışmalarda daha önceleri tanıdığı gerillaların şehadete ulaşması ve Türk devletinin insanlık dışı işkencelerine maruz kalması Ararat yoldaşımızı tüm yaşamı boyunca etkileyen faktörlerden biri oldu. Türk devlet okullarına gitmeye başladığı zamanlarda Türk devletinin soykırımcı gerçekliğini bu sefer de geliştirdiği asimilasyon politikalarında gören yoldaşımız, Kürtlük özünü koruma refleksini hemen geliştirdi. Türk devlet okullarında üniversite ikinci sınıfa kadar okuyan Ararat yoldaşımız birlikte gerillaya katılmak için sözleştiği Şehîd Sara Serhed yoldaşın gerillaya katılmasından kısa bir süre sonra, 2014 yılında doğup büyüdüğü Serhed bölgesinden yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Yaklaşık iki ay boyunca Serhed bölgesinde kalan Ararat yoldaşımız, burada gerillacılığa dair ilk bilgileri edindi. Gerilla yaşamı ve savaş taktikleri konusunda belli bir birikimi oluşan yoldaşımız, Serhed’de edindiği tecrübeleri tüm gerillacılık yaşamının temeli yaptı. Daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçen Ararat yoldaşımız, yeni savaşçılar eğitimini Xakurkê’de aldı. Çocukluk hayalini gerçekleştirmiş olmanın verdiği mutluluk ve Kurdistan dağlarının heybetinin verdiği güç ile yaşama aktif bir şekilde katılan Ararat yoldaşımız kişiliğinde önemli dönüşümler yaratarak yetkin bir gerilla oldu. Aldığı eğitimlerle kadın özgürlük ideolojisini daha derinlikli öğrenme imkanı bulan yoldaşımız, aynı zamanda kadın yoldaşların Partimizin kuruluşundan günümüze kadar geliştirdiği mücadele ve direniş tarihini de öğrendi. Kadının özgürlük mücadelemizde adeta tırnakla kazıyarak ulaştığı özgürlük düzeyinin Rêber Apo ve şehit yoldaşlarımızın eşsiz emeklerinin sonucu olduğunu bilince çıkardı. Bu nedenle her zaman Rêber Apo ve şehit yoldaşlarımıza minnet duyarak onlara layık olmanın arayışında oldu. Eğitimden sonra kısa bir süre pratik çalışmalarda kalan Ararat yoldaşımız daha sonra Parti yönetimimizin yanına geçti. Burada yaklaşık 3 yıl boyunca çalışma yürüten yoldaşımız, bu süreçte kendisini ideolojik anlamda daha da derinleştirme imkanı buldu. Yoldaşlarımızın yaşam biçimlerini kendisine örnek alan Ararat yoldaşımız, Apocu kişilik özellikleri kendisinde yaratmak için yoğun bir çaba ve emeğin sahibi oldu.

Ararat yoldaşımız, Rêber Apo’nun düşmanın tüm saldırılarına karşı geliştirdiği Tarihi İmralı Direnişi’ne ve soykırımcı Türk devletine karşı bir an bile tereddüt etmeden savaşarak şehadete ulaşan yoldaşlarımıza layık olmanın fedailik çizgisinde bir mücadele ile mümkün olduğunu düşündü. Aynı zamanda özgür kadın kimliğine ulaşmasının da bununla mümkün olduğunu bilen yoldaşımız çetin bir mücadele sürecinin içerisine girdi. Öncelikle kendisini doğru bir şekilde çözümlemeye tabi tutan yoldaşımız, kapitalist sistemin kişiliğinde yarattığı özelliklerle mücadele ederek özgürlük değerlerini benimsedi. Rêber Apo’nun mücadele tarzını anlamak isteyen Ararat yoldaşımız, yaptığı araştırma ve yaşadığı yoğunlaşmalarla her geçen gün mücadele temposunu yükseltmeyi başardı. Yaşadığı yoğunlaşmalarda ancak bir hakikat savaşçısı olabilirse, Rêber Apo ve şehitlerimize layık olabileceği sonucuna ulaşan yoldaşımız, bunun sürekli ve etkin bir mücadele ile başarılacağını bilince çıkardı. 

Sömürgeci Türk devletine karşı küçük yaştan itibaren duyduğu öfkeyi aldığı eğitimlerle daha da bilinçli bir intikam duygusuna dönüştüren Ararat yoldaşımız, düşmana hakkettiği cevabı verebilmek için kendisi askeri anlamda eğiterek yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Özellikle yeni dönem gerilla savaş tarzındaki hakimiyeti sayesinde birlikte mücadele ettiği yoldaşlarına güven vermeyi başardı. Birçok gerilla branşında uzmanlaşan Ararat yoldaşımız, işgalci Türk ordusunun başta Medya Savunma Alanları olmak üzere halkımızın kazanımlarının olduğu her alana yönelik saldırılarına cevap vermek için her zaman savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek istedi. Bunun için ısrarcı olan yoldaşımız, amacına ulaşarak Şehîd Delîl Batı Zap bölgesindeki direnişe katıldı. Büyük bir iddia ve kararlılıkla yer aldığı direnişte düşmanın tüm saldırılarını kıracaklarını ve mutlaka başarıya ulaşacaklarını ifade etti. Bir süre burada mücadele eden ve daha sonra farklı mücadele alanlarına geçen Ararat yoldaşımız, mücadelesini gittiği her yerde sürdürdü. 1 Nisan 2024 günü gelişen düşman saldırısında şehadete ulaşan yoldaşımız, son nefesine kadar büyük bedeller verilerek yaratılan özgürlük değerlerimize bağlı kalmayı başardı. Yoldaşları olarak Ararat yoldaşımızın bizlere devrettiği özgürlük mücadelesini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle zafere taşıyacağımızın sözünü yineliyoruz.

Zîn yoldaşımız direniş kenti Kobanê’de köklü Kêtikî aşiretine mensup bir ailenin ferdi olarak doğdu. Ailesinin yurtsever, Kürt kültür ve geleneklerine bağlı olmasından dolayı Zîn yoldaşımız da bu değerlerle büyüdü. Rojava Özgürlük Devrimi’nin gelişmesiyle birlikte açığa çıkan özgürlük ortamı başta kadınlar olmak üzere tüm ezilen kesimlerin rahat bir nefes almasına ve kendilerini özgürce ifade etmeleri olanak sağladı. Böyle bir ortamda kadın yoldaşlarımızın yürüttüğü çalışmalarla partimiz PKK’yi tanıyan Zîn yoldaşımız; yoldaşlarımızın duruşlarından, ilişki biçimlerinden etkilendi. Bu nedenle Partimizi daha fazla merak etmeye başlayan yoldaşımız arayışlara girmeye başladı. Zîn yoldaşımız kadın yoldaşlarla yürüttüğü tartışmalarda Rêber Apo ile kadın yoldaşların özgürlük kokan ilişkilerinden, Kurdistan dağlarında mücadele yürüten kadın gerillaların yaşam biçimine kadar birçok konuda bilgi edindi. Bu konular üzerine yoğunlaşma yaşayan yoldaşımız, içinde yaşadığı toplumsal gerçeklik ve bu toplumun kadına biçtiği misyon ile kendisi ile tartışan yoldaşların bahsettiği özgür yaşam alternatifini karşılaştırdı. Yaptığı karşılaştırmalarda erkek egemenlikli sistemi daha fazla bilince çıkaran yoldaşımız arayışlarını daha sıklaştırdı. Kuşkusuz her genç kadın gibi asla kendisini dört duvar ile sınırlandırmak istemeyen Zîn yoldaşımız, yaşadığı yoğunlaşmalarla kendisinde güç yaratarak mevcut erkek egemenlikli sistem ile mücadele etme kararlılığına ulaştı. Bunun da en etkili bir biçimde Kurdistan dağlarında mümkün olacağının bilinciyle 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Kurdistan dağlarına ulaştıktan sonra ilk eğitimini almaya başlayan Zîn yoldaşımız, eğitim sürecinde yoldaşlarının da yardımıyla kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Aldığı ideolojik eğitimler ve kadın yoldaşlarıyla yaptığı paylaşımlarla bir kadın olarak öz gücünün farkına vardı. Erkek egemenlikçi toplumun kişiliğinde yarattığı özellikleri ve zihniyeti aştıkça, özgürlüğe doğru yol alan Zîn yoldaşımız kadının her konuda kendisine yetebileceğini gördü. Mücadele içerisinde, PKK yaşamıyla düşünce ufkunun genişlediğini ifade eden Zîn yoldaşımız, kapitalist sistemin tüm kadın ve gençler için adeta bir karadelik rolü oynadığını bilince çıkardı. Bunun için tüm kadın ve gençleri kendilerini yutan bu sisteme karşı Rêber Apo’nun özgür yaşam tercihiyle tanışmaları gerektiğini belirtti. 

Özgüveni geliştikçe daha aktif bir katılım sağlayan Zîn yoldaşımız, özellikle 2015 yılıyla beraber gelişen işgalci Türk devletinin saldırılarına cevap olmak istedi. Bunun için Zap ve Cîlo alanlarına geçen yoldaşımız, burada düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer aldı. İdeolojik birikimini askeri başarılarla taçlandırarak işgalci Türk devletinin saldırılarına cevap olmak isteyen yoldaşımız, bu yönlü önemli bir çaba ve emeğin sahibi oldu. Bir YJA Star gerillası olarak üstlendiği görev ve sorumlulukların bilinciyle hareket eden yoldaşımız, başarı dışında hiçbir kıstası kabul etmedi. 

Zap ve Cîlo bölgelerindeki başarılı pratikten sonra Medya Savunma Alanları’nın farklı mücadele bölgelerinde kalan Zîn yoldaşımız, daha sonra DAİŞ çetelerine karşı birçok bölgede yürütülen devrimci hamlelerde yer aldı. Son yılların en büyük kadın soykırımını gerçekleştiren DAİŞ çetelerine karşı mücadele etmeyi bir görev ve sorumluluk olarak ele alan yoldaşımız, katledilen ve köle pazarlarında satılan kadınların intikamını almayı en büyük hedeflerinden biri yaptı. Yer aldığı tüm hamlelerde cesur ve tereddütsüz katılımı ile tüm yoldaşlarına örnek oldu, onlara güç verdi. Çetelere karşı verilen mücadelede görevini başarılı bir şekilde yerine getiren yoldaşımız, bir kez daha yüzünü özüyle buluştuğu, yeniden doğduğu Kurdistan dağlarına döndü. Bu sefer Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil olan yoldaşımız, burada hem yaşadığı pratik sürecin muhasebesini yaptı, hem de dönem görevlerini başarılı bir şekilde yerine getirmek için yoğunlaştı. 

Kadın özgürlük çizgisi kişiliğinde yaratmak için arayış ve yoğunlaşmalarını sürdüren Zîn yoldaşımız, bunun ancak Rêber Apo felsefesinde derinleşmekten geçtiğinin bilincinde oldu. Bunun için her anını Rêber Apo gerçekliğini anlamakla geçiren yoldaşımız, bunu şöyle ifade etti; “İnsan ne kadar Rêber Apo gerçekliğini anlasa o kadar kendisiyle yüzleşiyor ve özgür bir insana ulaşma gücünü kendisinde yaratabiliyor.” Türk devleti ve çete savaşlarında birçok yoldaşının şehadetine tanıklık eden Zîn yoldaşımız, bu yoldaşlarının anısını doğru bir şekilde yaşatmanın tüm yoldaşlarıyla Apocu ilkeler etrafında bir yoldaşlık geliştirmekten geçtiğinin bilincinde oldu. Ancak bu şekilde dönem görevlerinin başarılabileceğine inanarak yoldaşlığını büyütme çabasında oldu. 

Eğitimden sonra büyük bir iddia ve kararlılıkla yüzünü pratiğe dönen Zîn yoldaşımız, kendisini tamamen zafere adadı. Bunun için hiçbir şeyi mücadelesi önünde engel olarak görmeyen yoldaşımız savaşın yoğun yaşandığı bölgelere gitmek için ısrarcı oldu. Halkımız ve Hareketimiz için tarihi bir süreç olarak ifade ettiği bu sürece içten ve fedaice katılım sağlayan Zîn yoldaşımız, üstlendiği tüm görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirmeyi bildi. 1 Nisan günü şehadete ulaşan Zîn yoldaşımız, güçlü yoldaşlığı, kadın özgürlük çizgisindeki net duruşu ve Rêber Apo’ya olan sarsılmaz bağlılığı ile her zaman mücadelemizde yaşamaya devam edecektir.”