Gaspa karşı nöbetlerde ‘toplumsal direniş’ mesajı

İstanbul’daki nöbette gaspa karşı boyun eğmeyecekleri mesajını veren halk, toplumsal direniş çağrısı yaptı. Mersin’de de tutsakların çizdiği karikatürler sergilendi.

Colemêrg Belediyesi’nin 3 Haziran’da gasp edilmesine karşı İstanbul ve Mersin’de başlatılan nöbet eylemleri sürüyor.

İSTANBUL 

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçlerinin Beyoğlu'nda başlattığı nöbet eylemi 45’inci gününde devam etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, Kürtçe ve Türkçe şarkılar çalındı. Eylemde, “Kayyum gidecek, biz kalacağız”, “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana zîndanan”, “Kahrolsun faşizm”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Diren Hakkari İstanbul seninle” sloganları atıldı.

Mezopotamya Taraftarlar Derneği’nden Muhammet Aslan, mücadele edilmediği sürece belediyelerin gasp edilmeye devam edileceğine işaret ederek, 90’lı yıllarda boyun eğmeyen büyükleri gibi boyun eğmeyeceklerinin altını çizdi. Aslan, “Kayyuma toplumsal bir direnişle karşılık verilmediği sürece bu ateş herkesin evine düşecektir” dedi.  

DEM Parti Bakırköy önceki dönem ilçe Eşbaşkanı Fethiye Kızmaz ise “Dünyada eşi benzeri bulunmayan kayyum politikaları sadece Kürt halkına uygulanıyor. Kayyumlar yıllar boyunca belediyelerimizi borç batağına sokmuş, halkımıza gün yüzü göstermemiştir. Halkımızın gücüyle bu faşizan uygulamaların üstesinden geleceğiz. Tüm gücümüzle meydanlarda olacağız. Kayyum gidecek biz kalacağız” diye vurguladı.

MERSİN

Mersin Akdeniz Belediyesi önünde haftada bir gün gerçekleştirilen nöbet eylemine de birçok siyasi parti, sendika temsilcisi ve çok sayıda halk katıldı.

Nöbet, Adil Okay’ın organize ettiği “Duvarları delen çizgiler” adlı siyasi tutsakların karikatürlerini içeren sergi ile başladı. Kayyum uygulamasının irade gaspı olduğunu belirten Okay, “Bu uygulama demokrasiye vurulmuş bir darbedir. Bugün burada demokrasi mücadelesine katkı sunmak için buluştuk. Kayyuma karşı ses vermek için buluştuk. Biz de Görülmüştür Kolektifi olarak cezaevinde 'Kayyuma hayır' diyen, 'Sansüre hayır' diyen politik tutsaklarla birlikte çalışarak bir sergi hazırladık. Bu insanların sizin için hapiste olduğunu düşünün ve ‘Bir adres de siz alın, bir mektup da siz yazın’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Nöbet eylemi, sanatçı Serdar Keskin’in seslendirdiği şarkılarla devam etti.